Külföldre merészkedett Kim Dzsong Il

Dél-koreai kormányzati információk szerint Kínába érkezett Kim Dzsong Il. A 68 éves phenjani vezető első ízben utazik külföldre azóta, hogy 2008 augusztusában agyvérzést szenvedett.

A „kedves vezető” különvonata hétfő hajnalban futott be a Jalu-határfolyó kínai oldalán lévő Tantung (Dandong) határvárosba. A kínai hatóságok előzőleg kiüríttették azt a szállodát, ahonnan rálátás nyílik a két országot összekötő Sino-Koreai Barátság Hídjára. Kim Dzsong Il az ezredforduló óta négy alkalommal járt Kínában: a kelet-európai rendszerváltások után politikailag-gazdaságilag elszigetelődött rezsim szinte egyetlen kereskedelmi partnere a szomszédos ország maradt. Kimnek fokozott külső támogatásra van szüksége a rezsim működőképességének fenntartásához, valamint harmadik fiának „trónörököskénti” elfogadtatásához. Kína a nemzetközi közösséggel együtt pedig azt szeretné elérni, hogy a KNDK mielőbb térjen vissza a pekingi székhelyű hatoldalú tárgyalásokhoz.

A Koreai-félsziget korántsem felhőtlen viszonyait a dél-koreai haditengerészet kötelékébe tartozó Cshonan korvett tragédiája is súlyosbítja. A Sárga-tengeren húzódó vitatott határvonal közelében március végén elsüllyedt hadihajó fedélzetén 104 tengerész tartózkodott, közülük 58-at sikerült kimenteni. A szöuli katonai hírszerzés jelentése szerint a hadihajót valószínűsíthetően egy észak-koreai tengeralattjáróról indított torpedó találta el. A KCNA hivatalos phenjani hírügynökség ugyanakkor kategorikusan cáfolta, hogy az országnak bármi köze lenne a hadihajó katasztrófájához.

A sanghaji világkiállítás megnyitóján részt vevő Li Mjong Bak dél-koreai elnök támogatást kért Hu Csin-tao kínai államfőtől a KNDK felelősségre vonásához. Az expo megnyitóján egyébként részt vett a phenjani rezsim második embere, a jelenleg 82 éves Kim Jong Nam is. A szöuli sajtó által közzétett felvételek tanúsága szerint a dél-koreai elnök és az aggastyán phenjani politikus egy légtérben tartózkodott ugyan, de nem váltottak szót egymással.

Legendás különvonat

A szöuli Yonhap hírügynökség összeállítása szerint Kim Dzsong Il utazásaikor rendszerint három különleges szerelvény követi egymást. Az elsőn a biztonsági- és protokollszemélyzet tartózkodik, akik egyben a vasúti pálya zavartalanságát is ellenőrzik. Ezt követi Kim páncélozott szerelvénye, amelyen több tárgyalóterem és dolgozószoba is van, valamint a legkorszerűbb kommunikációs berendezésekkel van felszerelve. A vonatra még a fogadó ország biztonsági szakemberei sem szállhatnak fel, az összes technikai ellenőrzést és a vízkészletek feltöltését a koreai személyzet végzi. A konvojt végül egy ellátó szerelvény zárja, amelyen egy kisebb hadsereg tartózkodik.A hosszas vonatutak preferálása a jelenlegi vezető apjához, az 1945-1994 között regnált Kim Ir Szenhez kötődik. Az idősebb Kim 1984 májusa és júliusa között a Szovjetunión keresztül vasúton utazta be egész Kelet-Európát, amelynek során Magyarországra is ellátogatott. Horn Gyula korábbi miniszterelnök 1991-ben Cölöpök címmel megjelent visszaemlékezéseinek tanúsága szerint a budapesti észak-koreai nagykövetség azt akarta elérni, hogy az országhatártól a fővárosig valamennyi állomás legyen fellobogózva és transzparensekkel díszítve a „nagy vezér” tiszteletére, valamint a helyi lakosok integetve álljanak sorfalat a vasúti pálya mellett.

Kim Dzsong Il különvonata eddig két alkalommal került a világsajtó címoldalára. Elsőként 2001 augusztusában, amikor a „kedves vezető” a transzszibériai vasútvonalon keresztül Moszkvába utazott. A nyugat-szibériai Omszk környékén állítólag lövéseket adtak le a 12 kocsiból álló szerelvényre, amelyet követően a koreaiakkal együttműködő orosz biztonságiak az útbaeső településeken lezárták a tetőkijáratokat. A Komszomolszkaja Pravda című orosz lap információi szerint a lövéseket egy 7,62 kaliberű Kalasnyikov géppisztolyból adták le. Másodszor 2004 áprilisában került előtérbe a különvonat, amikor a Kínából visszatérő „kedves vezető” szerelvényének áthaladása után egy hatalmas robbanás rázta meg a koreai Rjongcson település pályaudvarát. A hivatalos adatok szerint 160-an haltak meg, további 1300-an pedig megsérültek. Szöuli sajtóértesülések szerint a robbanás helyszínén egy falra rögzített mobiltelefont találtak, ami találgatásokra adott okot. Bár senki sem erősítette meg, hogy merényletkísérlet történt volna, a kelet-ázsiai országban évekre felfüggesztették a mobiltelefon-szolgáltatás kiépítését.

Ez Kim Dzsong Il első külföldi útja feltételezett agyvérzése után
North Korean leader Kim Jong-il steps into a car at a hotel in Dalian, China May 3, 2010. Reclusive North Korean leader Kim Jong-il reportedly went to China seeking aid and protection from his only major ally after bungled policies at home and military grandstanding that has exasperated the region. REUTERS/Kyodo (JAPAN - Tags: POLITICS IMAGES OF THE DAY) JAPAN OUT. NO COMMERCIAL OR EDITORIAL SALES IN JAPAN. FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS. YES
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.