Amerika kudarcának tartják a tálibok a NATO afganisztáni kivonulását

"Az Egyesült Államok, megszálló szövetségeseik, (...) valamint az arrogáns nemzetközi szervezetek nyilvánvaló kudarcot szenvedtek ebben az egyenlőtlen háborúban" - áll a lázadók közleményében, akik azzal vádolják a NATO-t, hogy vérfürdőt rendezett az országban. A NATO-küldetés parancsnoka szerint viszont reményt adtak az afgánoknak.

A NATO-szövetségesek számára kudarcnak és csalódásnak minősítették az afganisztáni tálibok a NATO harci alakulatainak kivonását hétfőn, a 13 éven át tartó intervenció befejeződése alkalmából tartott ünnepség másnapján - írja a BBC.

"Kudarcuk és csalódásuk világos jelének tekintjük ezt a szakaszt" - közölték angol nyelvű közleményükben a tálibok. 

Az Afganisztánban szolgáló nemzetközi biztonsági erők (ISAF) vasárnap vonták le a zászlót. Január 1-től 12 500 katona teljesít szolgálatot az ázsiai országban az Eltökélt Támogatás misszió keretében: az afgán hadsereg támogatásában és kiképzésében vesznek részt - írja a Híradó.

"Kiemeltük az afgán embereket a kétségbeesés sötétségéből és reményt adtunk nekik a jövőre nézve" - mondta John Campbell, a küldetés parancsnoka.

Az afganisztáni tálibok fegyverrel kerültek hatalomra 1996-ban, majd 2001-ben a nyugati intervenciós erők buktatták meg őket.

Az elmúlt hónapokban - a NATO-erők kivonásának közeledtével - a lázadók egyre gyakrabban támadtak rá a külföldi csapatok feladatait átvevő afgán erőkre.

Az ENSZ adatai szerint 2014-ben az afganisztáni konfliktus áldozatainak - halottainak és sebesültjeinek - száma a tálib támadások fokozódása miatt megközelítette a tízezret. 2009 óta idén volt a legsúlyosabb a helyzet. Washingtoni források szerint idén volt a legnagyobb az afgán katonaság és rendőrség vesztesége: több mint 4600-an haltak meg az év első tíz hónapjában.

A NATO-csapatok létszámának csökkentésével párhuzamosan a helyzet stabilizálódásában reménykedő Asraf Gáni afgán elnök béketárgyalásokra szólította fel a tálibokat, de a lázadók elutasítják a közvetlen tárgyalást a kabuli kormánnyal.

A háború csúcsán az ISAF 50 országból 130 ezer embert vetett be.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.