galéria megtekintése

Kubába látogat Ferenc pápa

0 komment

O.L.Gy.

Vatikán a Kuba elleni amerikai embargó feloldását szorgalmazta Ferenc pápa szombaton kezdődő kubai, majd az Egyesült Államokban folytatódó látogatását megelőzően. Az argentínai születésű pápa négy napot tölt Kubában, hivatalos programjában szerepel találkozó Raúl Castro államfővel, illetve misét celebrál a havannai Forradalom terén. Szeptember 22-én folytatja apostoli látogatását az Egyesült Államokban, ahol egyebek között ellátogat az ENSZ-székházba is. 

„Ismert a Szentszék álláspontja az embargóról. Ez egy olyan szankció, amely ellenérzéseket kelt és következményeiben hozzájárul a lakosság szenvedéséhez" – idézte az olasz sajtó Pietro Parolin vatikáni államtitkárt két nappal Ferenc pápa kubai látogatását megelőzően. „Az egyház reméli, hogy a kapcsolatok liberalizálása, különösen gazdasági téren (Kuba és az USA között) nagyobb nyitást segít elő a szabadság és az emberi jogok területén" – magyarázta a bíboros.

Mint ismert, a vatikáni diplomácia közbenjárt - titkos tanácskozásokat segített elő - az Egyesült Államok és Kuba kapcsolatainak helyreállításához. Barack Obama és Raúl Castro egy időben jelentette be tavaly decemberben a diplomáciai kapcsolatok helyreállításának szándékát 54 év szünetet követően, amire azóta sor is került.

Újra kinyithattak a nagykövetségek
Újra kinyithattak a nagykövetségek
Alexandre Meneghini / Reuters

 

John Kerry külügyminiszter ott volt Havannában, amikor a követség épületére felhúzták az amerikai lobogót. Mint a Granma beszámolt róla, most csütörtökön a kubai nagykövet pedig már át is adta megbízólevelét Washingtonban Obama elnöknek. Az embargó azonban egyelőre érvényben maradt, ennek feloldására az amerikai elnöknek nincs jogköre, az a törvényhozástól függ. Más kérdés, hogy Obama saját hatáskörben tett lazításokat elsősorban az emberi kapcsolatok, a látogatások megkönnyítésére. Az Egyesült Államok még 1960-ban rendelte el a gazdasági, kereskedelmi és pénzügyi embargót Kuba ellen válaszul arra, hogy a Castro-féle forradalom kisajátította az amerikai tulajdonokat.

A katolikus egyházfő szombaton kora este érkezik Havannába, és szeptember 22-én utazik tovább az Egyesült Államokba. A Granma pénteki számában ismertette Ferenc pápa videóüzenetét a kubai néphez, amelyben elsődlegesen a hitélet fontosságát, erősítését szorgalmazta. A pápa vasárnap mutat be szentmisét a havannai Forradalom téren, majd tesz látogatást Raúl Castrónál, az államtanács és a minisztertanács elnökénél. Este pedig fiatalokkal találkozik egy egyházi kulturális központban. Hétfőn aztán Holguín városában tart szentmisét, majd utazik tovább Kuba keleti nagyvárosába, Santiagóba, ahol a kubai püspöki karral is találkozik. Kedden aztán a monda szerinti, a tengerben talált cobrei Mária-szobor kegyhelyén misézik, majd apostoli látogatása záróeseményeként találkozik a hívőkkel a santiagói Miasszonyunk mennybevétele-székesegyházban. Innen indul majd tovább Washingtonba.

Ferenc pápa szombaton érkezik Havannába
Ferenc pápa szombaton érkezik Havannába
Alexandre Meneghini / Reuters

A pápa kubai programjában nem szerepelnek olyan nyilvános beszédek, amelyekre majd az Egyesült Államok kongresszusában (szeptember 24.), illetve az ENSZ New York-i székházában (szept. 25.) kerül sor. Ennek ellenére nyilvánvalóan nemcsak Kuba lakosságának nagy része, hanem talán egész Latin-Amerika azt várja, hogy Ferenc pápa szól kubai látogatásán is a társadalmi egyenlőtlenségekről, a pénznek a világot megrontó hatalmáról, miként tette ezt idén Bolíviában

A kis számú kubai ellenzékiek, és a Floridában élő több mint egymilliós kubai kolónia is reméli, hogy a pápa szót emel a demokrácia, az emberi jogok mellett, s közvetlen vagy közvetett formában kéri majd a kubai vezetést mind a belső gazdasági liberalizálásra, mind a belpolitikai nyitásra.

Mindenki a pápa látogatására készül Amerikában
Mindenki a pápa látogatására készül Amerikában
Carlo Allegri / Reuters

A bevándorlóktól származó argentin katolikus egyházfő alighanem ezúttal is talál majd alkalmat - ha másutt nem, de az ENSZ-fórumán biztos - a menekültkérdésre, amelyet szerinte a katolikus, keresztényi elvek és értékek alapján, tehát humánusan és együttérzően kell kezelni, s nem erőszakkal. Vonatkozik ez a Közép-Amerikából és Mexikóból a jobb élet reményében az Egyesült Államok felé vándorlókra, valamint a most Európa felé haladó tömegek sorsára is. 

A politikai foglyoknak nem jár amnesztia

A pápai látogatást megelőzően Kuba bejelentette, hogy 3522 köztörvényes bűnözőt szabadon bocsát. Ez már a harmadik ilyen amnesztia, amelyet a katolikus egyház fejének, korábban II. János Pál 1998-as, majd XVI. Benedek 2012. márciusi vizitjére időzítettek. Az amnesztia nem vonatkozik az állambiztonság ellen vétőkre. A kubai ellenzéki csoportok azonnal kifogásolták, hogy politikai foglyok nem kerültek fel a szabadulók listájára. Miami emberjogi szervezetek szerint mintegy 70 politikai fogoly van még börtönben, noha Raúl Castro ez év elején 53 személy szabadon engedését rendelte el az USA-val való diplomáciai megbékélés alkalmából.

Múlt vasárnap a kubai rendőrség átmenetileg ismét őrizetbe vette az Asszonyok Fehérben csoport több tagját, akik a szokásos misét követően demonstráltak. Jaime Ortega, Havanna bíborosa és a kubai katolikus püspökök konferenciája üdvözölte a pápai vizitre időzített amnesztiát. Más kérdés, hogy Jaime Ortega fontos közvetítői szerepet játszott, amikor a Castro-rendszer 2010-ben és 2011-ben több tucat ellenzéki politikai foglyot engedett ki, pontosabban toloncolt ki a befogadó Spanyolországnak.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.