Közös listát állítanak Izraelben az arab pártok

Izrael történetében először az arab pártok megállapodásra jutottak abban, hogy közös listán indulnak a márciusi izraeli választáson – jelentette pénteken a Háárec című izraeli újság.

A megállapodásban a zsidó-arab Hadas párt és három, csak arab politikusokat tömörítő párt, a Balad, a Tal és az Egyesült Arab lista vesz részt. A képviselőjelöltek névsorát Aiman Uda, a Hadas politikusa vezeti, és jövendő frakciójuk listáján reális, bejutó helyre került a zsidó Dov Henin a Hadasból, valamint egy nő, Hanan Zoábi a Balad párt soraiból.

A pártok küldötteiből álló bizottság hat hete tárgyalt választási egyesülésükről, ugyanis egyenként valószínűleg nem érték volna el a tavaly márciusban kettőről 3,25 százalékra emelt kneszetbe jutási küszöböt.

A legnagyobb harc a Háárec szerint az utolsó, még a siker esélyével kecsegtető helyekért, főleg a tizenkettedik és tizenharmadik helyért folyt a pártok között.

Egy közelmúltban végzett közvélemény-kutatás szerint az összefogás, egy közös lista állítása tíz százalékkal serkenti, és ezzel hatvannyolc százalékra növeli az Izrael mintegy húsz százalékát kitevő arab választópolgárok szavazási hajlandóságát a március tizenhetedikén esedékes parlamenti választáson.

A megállapodás csütörtök este született meg a Kafr Kara nevű arab településen, annak részleteit egy Názáretbe szervezett pénteki sajtótájékoztatón ismerteti a közös listát állító négy párt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.