Közmunkára ítélték a Kreml-kritikus orosz médiamogult

Alekszander Lebegyev, az orosz ellenzéki Novaja Gazeta, illetve a brit Independent és az Evening Standard tulajdonosa 150 órát kapott egy tavalyelőtti verekedésért.

Százötven órányi közmunkára ítélték kedden Moszkvában Alekszander Lebegyev milliárdos médiamogult egy 2011-es, televíziós beszélgetés alatt kitört verekedésért. Lebegyev az NTV egyik gazdasági vitaműsorában ütötte le a szintén milliárdos ingatlan-befektetőt, Szergej Polonszkijt, aki ezután feljelentést tett. Lebegyev – az éles hangjáról ismert Kreml-kritikus lap, a Novaja Gazeta, illetve a brit Independent Evening Standard tulajdonosa – garázdaság miatt kapta a büntetést, miután a huliganizmus vádját az ügyészek végül ejtették ellene. Ez utóbbi miatt akár börtönbe is kerülhetett volna.

Lebegyev politikai indíttatású vádakról beszélt
Lebegyev, a brit sajtómágnás - volt szovjet ügynök

Az ominózus verekedés 2011 szeptemberében tört ki az NTV orosz televízió-csatorna egyik gazdasági kérdésekről tartott műsorában. A dolog Polonszkij megjegyzésével kezdődött, a vita hevében ugyanis az ingatlan-befektető elengedett egy megjegyzést, hogy „szívesen behúzna most egyet valakinek”. Egyik érintettként Lebegyev a védekezés helyett a megelőző csapás mellett döntött: székéből felállva egy pillanatra a stúdióközönség felé fordult, visszaült, majd váratlanul elsöprő erejű támadást indított Polonszkij ellen. Ez elől nem volt menekvés: a jobb-bal kombináció székkel együtt lerepítette az ingatlan-befektetőt a pódiumról. „Túl agresszív volt. Csak semlegesítettem. Kritikus helyzetben nincs választási lehetőség” – adott magyarázatot később Lebegyev a látványos magánakcióra. Polonszkij a támadás után azonnal talpra állt, és bár a bekapott ütések láthatóan nem szédítették meg, a nadrágja szétrepedt és karját is megvágta. Már akkor jelezte, hogy pert indít Lebegyev ellen.

Lebegyev vagyonát mostanában 1,1 milliárd dollárra becsülik. Ez harmada a két évvel ezelőttinek: a volt KGB-ügynök médiamogul – aki brit és orosz sajtóérdekeltségei mellett az Aeroflot legnagyobb magánrészvényese, de benne van a bankszektorban és a szállodaiparban is – többször panaszolta már, hogy a KGB-jogutód Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) nyomására több érdekeltségétől is meg kellett adnia.

Lebegyev a mostani ügy kapcsán politikai bosszúról beszélt, amelyet a Kreml indított ellene az éles hangjáról ismert ellenzéki Novaja Gazeta miatt. Ügyvédje, Genri Reznik azt közölte, hogy a védence fellebbezni fog a közmunkáról szóló ítélet ellen. „Azok, akik ezt az ügyet felfújták, lemondhatnak a reményükről, hogy Lebegyevnek el kell hagynia az országot” – tette hozzá az ügyvéd.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.