Középpontban az utolsó tanúk

Az auschwitz-birkenaui haláltábor felszabadításának 70. évfordulójáról emlékeznek meg ma. A több mint egymillió áldozat előtt a túlélők tisztelegnek.

Kapjanak szót a túlélők, a politikusok helyett ők beszéljenek – e gondolat jegyében emlékeznek meg Auschwitzban arról, hogy a náci haláltábort hetven évvel ezelőtt szabadították fel a szovjet csapatok.

Berlinben már vasárnap megemlékeztek a több mint egymillió zsidót, romát, lengyelt és más üldözöttet elpusztító egykori „halálgyár” felszabadulásáról. – Auschwitz mindennap egy kihívás számunkra – hangoztatta Angela Merkel német kancellár, amikor auschwitzi túlélőkkel találkozott. Egyikük, Fahidi-Pusztai Éva úgy fogalmazott, neki túlélőként és tanúként el kell mondania, tovább kell adnia, amiben része volt.

A hetvenedik évforduló alkalmából két olasz történész megírta Auschwitz fotográfusa, a gázkamrákba lökött zsidókat és az SS-őröket megörökítő Wilhelm Brasse életrajzát. Izraelben egyre több fiatal úgy emlékezik, hogy az alkarjára tetováltatja azt a számot, amellyel nagyszüleit vagy dédszüleit „regisztrálták” a koncentrációs táborokban.

Varsó és Moszkva viszonyában hullámokat ver, hogy nem hívták meg Vlagyimir Putyin orosz elnököt. Míg az orosz sajtó kisszerűnek minősítette a lépést, Grzegorz Schetyna lengyel külügyminiszter azt mondta: jó lenne arról beszélni, hogy az első ukrán front ukrán katonái szabadították fel Auschwitz-Birkenaut. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szerint Schetyna aktuálpolitikai kijelentésén nincs mit kommentálni, a Vörös Hadseregben különböző nemzetek harcoltak együtt a náci Németország és szövetségesei ellen.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.