galéria megtekintése

Rengeteg embert menekített ki az Iszlám Államtól a zsidó Schindler

7 komment


Dési András

Jihannak szerencséje volt, már ha annak nevezhető, hogy a fiatal jazidi lányt nem erőszakolták meg csoportosan az Iszlám Állam (IS) martalócai, mint a vele együtt Észak-Irakból elrabolt jazidi nők jelentős részét. Viszont megkínozták, éheztették, aztán férjhez adták egy „igaz hitű harcoshoz”.

Az Iszlám Állam elől menekülő jazidik
Az Iszlám Állam elől menekülő jazidik
Rodi Said / Reuters

Jihan számára a több mint egyéves fogság ma már csak rémálom: családja 7500 amerikai dollárért (kb. 2 millió forint) visszavásárolta az elhurcolt lányt. Az akcióhoz jelentős segítséget nyújtott Steve Maman Irakban tevékenykedő fogolyszabadító csapata, a kanadai üzletember által alapított szervezet, a ­CYCI meg is térítette a váltságdíjat a minden vagyonukat megmozgató szülőknek.

 

A Montrealban élő 43 éves Mamant a nemzetközi sajtóban a „zsidó Schindlerként emlegetik – utalva a nácik elől zsidókat mentő német gyárosra, Oskar Schindlerre.

– Nem én aggattam magamra ezt az elnevezést, most már együtt kell élnem vele. Sokkal fontosabb, hogy még többet tegyünk a jazidiakért és az iraki keresztényekért, még több elrabolt nőt és gyereket tudjunk kiszabadítani

– mondta a lapunknak adott interjúban a Marokkóban született, arabul is jól beszélő hatgyermekes családapa. Az ENSZ becslése szerint az Iszlám Állam 5-7 ezer, a jazidi kisebbséghez tartozó nőt és gyereket rabolt el, 2700-an még fogságban vannak.

Steve Maman
Steve Maman

Sokan csodálkoznak, hogy a The Prancing Horse (Ágaskodó ló) nevű gépjármű-kereskedésében veteránautó-ritkaságokat és használt Harley Davidson motorkerékpárokat kínáló québeci vállalkozó hogyan tudott saját elmondása szerint közel 140 embert kimenekíteni. Maman azt mondja: az arab világban, így Irakban tett üzleti útjai során ismerkedett meg befolyásos és jó kapcsolatokkal bíró emberekkel. Állítása szerint az első száz ember kimentését saját zsebből finanszírozta.

Fotó: Reuters

Tavaly nyáron hozta létre a ­CYCI-t, amely több mint 600 ezer dollár adományt gyűjtött. A pénzből fizetik az iraki közvetítőket, az alkalmi 10-15 fős biztonsági kíséretet, munkájukat segíti egy profi amerikai túsztárgyaló is. Gyakran kerülnek veszélyes helyzetbe, mint Dawood Jajju, a CYCI helyi vezetője szokta mondogatni: Nyugaton el sem tudják képzelni, hogy Irak északi részein milyen viszonyok uralkodnak, hogy pillanatok alatt milyen fordulatot vehetnek az események.

Fotó: Reuters

– Nem az Iszlám Államot finanszírozzuk, s nem kereskedünk a dzsihadistákkal – hangoztatta Maman, akit valósággal sokkolt a 2014 augusztusában az IS által feltöltött videó. Ezen narancssárga kezeslábast viselő, egy ketrecbe zárt jazidi fiú volt látható, akivel egy égő fáklyát tartó dzsihadista „szórakozott". – Hívő zsidóként és a holokauszt borzalmaival tisztában lévő emberként azt gondoltam, erkölcsi kötelességem, hogy segítsek a megsemmisítéssel fenyegetett kisebbségeken – idézte fel a kezdeteket az üzletember. Tevékenységét támogatta Kanada korábbi konzervatív miniszterelnöke, Stephen Harper. A tavaly november óta kormányzó liberális párti Justin Trudeau környezetéből egyelőre nem keresték, s a konzervatívok támogatójaként ő sem kopogtatott a riválisnál.

„Elképzelhetetlen viszonyok.
„Elképzelhetetlen viszonyok." Jazidi gyerekek az új cipőikkel
CYCI

A CYCI élelmiszercsomagokkal, valamint ruha- és cipőadományokkal is segíti a jazidi menekülteket. Maman legújabb akciója, hogy Leszbosz szigetéről – Athénon keresztül – akar több száz jazidit biztos helyre, azaz Németországba eljuttatni. Arra a kérdésre, hogy az illetékes német szervekkel ­egyeztetett-e erről, kitérően annyit mondott, hogy vannak segítő német kapcsolatai. Biztonsági okokból arról sem beszélt, hogy járt-e már Irakban, illetve ­készül-e Leszboszra. Azt tanácsolta, érdemes figyelni a CYCI közösségimédia-oldalát, abból kiderül, ha a „zsidó Schindler" felbukkan Görögország harmadik legnagyobb szigetén.

A Maman család. Fotó: Reuters

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.