Ismeretlen erdélyi szervezetet pénzelt a kormány

Egy ismeretlen erdélyi szervezetet dobott meg „jelentősebb összeggel” a magyar kormány. Potápi Árpád János magyar nemzetpolitikáért felelős államtitkár tett bejelentést a támogatásról a 26. Bálványosi Nyári Szabadegyetemen múlt héten, csakhogy közben kiderült: a „Zöld Erdély” Egyesület nem a közmegbecsülésnek örvendő kolozsvári Zöld Erdély Egyesület, hanem egy hasonló elnevezésű obskúrus székelyföldi szervezet. Csak annyit tudni róluk, hogy összesen több mint 11 millió forint közcélú adományban részesültek a Magyar Országgyűlés elnökétől.
Az MTI beszámolója szerint külhoni magyar közösségek megtartását, erősítését célzó projektek támogatásáról döntött keddi ülésén a magyar kormány több mint kétmilliárd forint értékben. Az erdélyi beruházásokra 1,4 milliárd forint áll rendelkezésre, ebből „a Zöld Erdély Egyesület a volt lövétei Római Katolikus Népfőiskolának otthont adó ingatlan újjáépítésére kap jelentősebb összeget”.

A kolozsvári székhelyű Zöld Erdély Egyesület (ZEE) hétfőn közölte: meglepődve értesültek arról, hogy „jelentősebb összeget” kapnak egy ingatlan felújítására, csakhogy regionális környezet- és természetvédelmi civil szervezetként ilyesmit nem terveznek. „A további félreértések és téves számonkérések elkerülése érdekében ezúton tájékoztatjuk szimpatizánsainkat, támogatóinkat, valamint a tágabb közvéleményt, hogy a kijelentés nem ránk, a kolozsvári Zöld Erdély Egyesületre vonatkozik” – áll a közleményben, amely rámutat, hogy a szervezet egyebek közt a Verespatakért folytatott küzdelmének, a Kolozsvári Szénafüvek Természetvédelmi Területeken vállalt gondnokságnak, a környezetkárosító bányászati és ipari projektek elleni fellépésének köszönheti ismertségét.

A magyar kormánytól ingatlan újjáépítésére „jelentősebb összeget” kapó szervezetet a Hargita megyei Lövétén, a 853. házszámon jegyezték be 2012-ben. Hivatalos megnevezésük Asociatia „Zöld Erdély” Egyesület, adószámuk 29786519. A ZEE egyúttal rámutat, hogy „névrokonukról” ezidáig semmilyen más információval nem találkoztak, nem tudják, kik állnak mögötte, mik a céljaik, milyen tevékenységük, megvalósításaik, érdekeik vannak.

Nemcsak a ZEE, más se hallott a Potápi által emlegetett Zöld Erdély Egyesületről. Annyit sikerült kiderítenünk, hogy Lövétén, a 853. házszám alatt működik a Group Contact SRL is. A vállalat és az egyesület ugyanazt a mobilszámot adta meg a cégjegyzéknek, így valószínűleg a tulajdonosok/alapítók is ugyanazok.

A Group Contact két társtulajdonosa és közös adminisztrátora Márton József, illetve György Mónika. Ez a cég működtette az Erdélyi lak nevű ingatlanügynökséget, amelynek weboldala jelenleg halott. A Group Contact a román pénzügyminisztérium adatai szerint 2014 végére 207 881 lejes (14,5 millió forint) tartozást halmozott fel, miközben 71 458 lejes forgalma és 49 194 lejes profitja volta 2014-ben. A cég jelenleg csődeljárás alatt áll.

A nevek és telefonszámok alapján találtunk rá a pár másik vállalkozására, a kerttervezéssel, építéssel, dísznövénnyel foglalkozó Natural Gardenre, amelynek szintén a Lövéte 853. szám alatt van a telephelye.

A ZEE ugyanakkor kiderítette, hogy a lövétei szervezet élvezi a Magyar Országgyűlés elnökének közcélú adományait. Az Országgyűlés honlapján található adatok szerint az Asociatia „Zöld Erdély Egyesület” 2012-ben kétmillió-ötszázezer forint, 2013-ban négymillió-ötszázezer forint, 2014-ben négymillió-kétszázezer forint támogatásban részesült, Kövér László felajánlásából.

„Felháborítónak tartom, hogy valakik a nevünk mögé bújva ilyen kellemetlen helyzetbe hoznak, amikor sosem látott összegek felhasználását kérik tőlünk számon. Magyarázatot kérünk, és amennyiben ezeket a közcélú felajánlásokat tényleg a lövétei szervezetnek szánták, bízom benne, hogy céljaikat, tevékenységeiket és megvalósításaikat a közvélemény elé tárják, és a furcsa névválasztásra is lesz valamilyen magyarázat. Ez nélkülözhetetlen ahhoz, hogy a közvélemény el tudja választani egymástól a két Zöld Erdélyt, és mindenki mehessen tovább a maga útján” – nyilatkozta a történtek kapcsán Kovács Zoltán Csongor, a kolozsvári Zöld Erdély Egyesület vezetője.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.