Kovászlevessel és pisztránggal várták Orbánt

Lengyel kolbászos kovászlevest (zsurek) és pisztrángot ebédel Orbán Viktor a Zielona Owieczka nevű fogadóban – értesült a Rzeczpospolita. A lengyel média beszámol a titokban szervezett pártközi találkozóról, amelyet Nedec, más néven Dunajec várában rendeztek.

A vár  neve lengyelül Niedzica, 1918-ig Magyarország területe volt, a Felvidéknek ezt a csücskét a lengyelek szerezték meg a trianoni nagy osztozkodásban erős huzakodásban Csehszlovákiával. A Gazeta  Wyborcza helyi tudósítója úgy értesült, hogy már előző nap nagy konvojban haladtak állami autók a Dunajec fölé magasodó vár irányában. A  tárgyalást Jaroslaw Kaczynski, a  lengyel kormánypárt elnöke szigorúan titokban akarta tartani, a kiszivárogtatás magyar oldalról történt.

Állítólag 11-től 17 óráig volt együtt a két politikus. Beata Szydlo lengyel kormányfő részvételéről nem tud a lengyel média.

A lengyelek számára fontos az is, hogy valamilyen közös megállapodásra jussanak Orbánnal azt illetően, miként reagáljanak a kelet-európai munkavállalók angliai szociális ellátásának tervezett csökkentését illetően. David Cameron brit  miniszterelnök csütörtöki budapesti látogatása előtt ez aktuális lehet, hiszen a két országból közel egymillió ember él most az Egyesült Királyságban.

Nem nyilatkozott egyik pártelnök sem a sajtónak, miután Orbán délután ötkor elhagyta a tárgyalás színhelyét.

„A két pártelnök nem hivatalos megbeszélést folytatott, ez jó és hosszú tárgyalás volt" - mondta a PAP hírügynökségnek egy lengyel kormánypárti politikus, a párt szűk vezetésének tagja. Nem volt hajlandó beszélni tartalmi kérdésekről. A PAP megkérdezte a találkozó témáiról Ryszard Czarneckit, a Jog és Igazságosság párt (PiS) EP-képviselőjét, aki külpolitikai kérdésekkel foglalkozik. „Azt gondolom, hogy a visegrádi együttműködésről tárgyaltak, a Brexit-tel kapsolatos ügyekről, valamint közös regionális megoldásokról, amelyek alapvetően különbözhetnek a régi EU-tagállamok megoldásaitól. Érintették a migráció kérdését is" - mondta Czarnecki a PAP-nak, aláhúzva, hogy ő nem volt ott a találkozón.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.