Kötelező a gyermekek védőoltása, de....

Országos figyelmet és vitát kiváltó ügyet zárt le szerdán a brnói székhelyű cseh Alkotmánybíróság, amely úgy döntött, hogy továbbra is kötelező a gyermekek védőoltása. 

Ennek elrendelésére az egészségügyi tárcának törvényes joga volt. Ugyanakkor az illetékes szülő vallási meggyőződésből, vagy egyéb megalapozott indok alapján nem köteles alávetni magát ennek a jogszabálynak. A taláros testület verdiktje szerint az óvodákba továbbra is csak olyan gyermekeket vehetnek fel, akik megkapták az előírt védőoltást, amely a társadalom szempontjából fontos feltétel.

A jogvitát annak a kisgyermeknek a szülei váltották ki, akik nem engedték beoltani gyermeküket hexavakcínával, amely többek között torokgyík, tetanusz, szamárköhögés és bénulás ellen véd. Azzal érveltek, hogy egyik ismerősük leánya a védőoltás szövődményeként autista lett. Továbbá az a meggyőződésük, hogy az egészséges szervezet önmaga felépíti a szükséges immunrendszert, ezért ezt a folyamatot nem szabad befolyásolni. E meggyőződésük alapján fordultak bírósághoz.

Ellenszegülésük miatt 4 ezer koronás (hozzávetőleg 48 ezer forint) pénzbírsággal büntették őket, fellebbezésüket a másodfokú testület, valamint a cseh Legfelsőbb Bíróság is jóváhagyta. Szerdán viszont az Alkotmánybíróság új eljárásra kötelezte az elsőfokú testületet.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.