Nem tetszik az EU-nak a külföldieket kizáró szlovák földtörvény

Az Európai Bizottság a földtörvény módosítása miatt eljárást indított Szlovákia ellen. A brüsszeli testület álláspontja szerint az új jogszabállyal Pozsony diszkriminálja más uniós tagország állampolgárait és sérti az EU-nak a szabad tőkeáramlással kapcsolatos rendelkezéseit.

Első lépésként a szlovák kormánytól kérnek választ a felmerült kifogásokkal kapcsolatban. Megkeresésünkre Peter Hajnala, az agrártárca szóvivője csupán annyit közölt, hogy májusban a kormánypárti Smer-SD módosítani kívánja a szlovákiai földtörvényt, amely az eddiginél is szigorúbb feltételekhez köti a termőföld-vásárlást és több jogi kiskaput bezár. További részleteket azonban nem volt hajlandó közölni.

Északi szomszédunk tavaly - miután lejárt a külföldiek földvársárlási moratóriuma - olyan jogszabályt léptetett életbe, amely szerint csak azok a személyek vásárolhattak szántóföldet, akik legalább három évig vállalkoztak az agráriumban és tíz éve már bejegyzett állandó lakóhelyük volt Szlovákiában.

Stanislav Nemec, a Szlovák Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kamara szóvivője azóta többször kifejtette, hogy a tilalom nem volt hatékony, mert a földvásárlást csak más országbeli magánszemélyek számára akadályozta meg. A külföldi vállalkozóknak elég volt Szlovákiában kft.-t alapítania, és azon keresztül kapcsolatba lépni a földtulajdonosokkal, akik távolról sem voltak olyan tőkeerősek, mint a külhoni befektetők, akik kihasználták azt is, hogy Szlovákiában lényegesen olcsóbb volt a termőföld, mint a nyugati államokban.

Jelenleg nincs hivatalos adat arról, hogy mennyi termőföldhöz jutottak. Becslések szerint a kétmillió hektárnyi szlovákiai termőföldnek legalább harminc százaléka már különböző formában külföldi tulajdonban van. A legnagyobb érdeklődés a jó minőségű csallóközi és a Duna menti földek iránt mutatkozott, ahol elsősorban a dánok vetették meg a lábukat. Újabban mega-sertéstelepek felépítését tervezik, amelyekkel a szlovákiai környezetvédők szerint Szlovákia és Európa egyik legnagyobb ivóvíz-készletét veszélyeztethetik.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.