Körülvették Szlovjanszkot az ukrán katonák, Odesszában oroszpártiak támadtak a rendőrség székházára

Egyelőre csak a környező városkákat tisztítják meg, de már a nagy szlovjanszki leszámolásra készülnek Ukrajnában a belbiztonsági erők. Vasárnap Odesszában újra lángra lobbant a feszültség.
Ukrán biztonsági erők Szlovjanszk közelében
Baz Ratner / Reuters

Vasárnap délután orosz és oroszpárti föderalisták támadták meg a rendőrség székházát Odesszában, két nappal azután, hogy 42 halálos áldozatot követelt egy szakszervezeti székháztűz, amelyet véres összecsapások előztek meg a egységes Ukrajnáért tüntetők és a hónapok óta az utcákon sátrazó föderalisták között. Odesszában azóta is tapintható a feszültség.

A mostani támadás előtt a föderalisták a közösségi oldalakon szólították fel tüntetésre a délnyugat-ukrajnai város lakóit, majd „Fasiszták! Fasiszták!” kiáltásokkal mintegy kétezren vonultak a rendőrség székháza elé. Azt követelték, hogy a pénteki összecsapások és a szakszervezeti székháztűz miatt letartóztatott társaikat engedjék szabadon, aminek az AFP helyszíni jelentése szerint a rendőrök engedtek is, és a tüntetők dühét csitítandó néhány embernek visszaadták a szabadságát. Őket az épület elé gyűlt tömeg egy része az „Oroszország, Oroszország!” és a „Jól játszottál” fordulattal fogadta. a tüntetők közül többen bottal felfegyverkezve érkeztek és volt, amelyik bejutott a rendőrségi székház belső udvarára.

A keleti országrész jelentős számban oroszok lakta megyéitől eltérően Odessza nem szeparatista, nem akar kiválni Ukrajnából, de széles körű autonómiát szeretne. A pénteki odesszai áldozatoknak a fele orosz vagy transznisztriai állampolgár volt. Hivatalos bejelentések szerint harmincan a szakszervezeti székháztűzben, főleg szénmonoxid-mérgezés miatt vesztették életüket, nyolcan pedig akkor, amikor a tűz elől inkább kiugrottak az épületből Négy emberrel fegyver végzett a korábbi összecsapások során. A kiégett szakszervezeti székházat most rendőrök őrzik. Az épület előtt virágcsokrok és koszorúk hevernek. Folyamatosan érkezik az utánpótlás.

Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnök vasárnap elutazott Odesszába, ahol a látványosan passzív rendőrségre hárította a felelősséget a halálos áldozatokért, és visszautasította a hivatalos oroszországi vádat, amely szerint Kijev „provokált” volna erőszakra. „Ez egy előkészített, körültekintően megszervezett akció volt” – mondta.

Vasárnapra virradóra az ukrán biztonsági erők Szlovjanszk bekerítésével folytatták a kelet-ukrajnai orosz és oroszpárti szeparatisták ellen indított „antiterrorista” hadműveleteket.  A Doneck megyei városba – amely az elmúlt néhány hét alatt lett a szeparatizmus fellegvára a Kelet-Ukrajnában – ki- és bevezető utakat az ukrán katonák hermetikusan lezárták. A BBC tudósítójának Szlovjanszk egyik lakója azt mondta, hogy várják az ostromot.

A szeparatistáknak Doneck megyében néhány hét alatt több város rendőrségi és kormányzati épületét is sikerült elfoglalniuk. Az egyik ilyen várost, Kramatorszkot az ukránok szombaton visszavették. Úgy tudni, hogy ezekben a harcokban 10 szeparatistával végeztek és tizenötöt megsebesítettek, de ezeket az orosz sajtóinformációkat más forrásból egyelőre nem erősítették meg. A Reuters szerint a reggeli ukrán bejelentésekkel ellentétben egyelőre semmi nem utalt arra, hogy a biztonsági erők megmozdultak volna, és offenzívára készülnének Szlovjanszk vagy bármelyik környékbeli város ellen.

A pénteki odesszai incidens miatt az emberek a két keleti megyében, Doneckben és Luhanszkban már az utcákra vitték a dühüket. A donecki kikötővárosban, Mariupolban vasárnap reggel égtek a barikádok, a szeparatisták pedig felgyújtották a PrivatBank helyi kirendeltségét is. Ez a bank a februárban hatalomra került új kijevi vezetés mellett álló dnyipropetrovszki kormányzó – és Ukrajna második-harmadik leggazdagabb embere –, Ihor Kolomojszkji tulajdonában van.A luhanszki szeparatisták eközben buszokkal ukrán sorkatonákat szállítottak el vasárnap reggel az előzőleg elfoglalt hadkiegészítő parancsnokságról. Az UNIAN hírügynökség a helyszínen tartózkodó újságírókra hivatkozva közölte, hogy a katonákat az úgynevezett „délkeleti hadsereg" egységei vitték el, miközben az épületnél tartózkodó tömeg meg akarta őket lincselni.

Ukrán belbiztonság erők Szlovjanszknál
Baz Ratner / Reuters

 

A toborzóhelyként is szolgáló katonai parancsnoksági épületet hajnalban foglalták el a luhanszki szeparatisták. Az ukránokat megfosztották a fegyvereiketől, és átadták a kijevi kormány által feloszlatott, de a Kelet-Ukrajnában tovább működő belügyi alakulatnak, a Berkutnak, amelynek nagy része volt a novemberben a kijevi Majdanon indult ellenzéki tüntetéssorozat szétverét célzó kísérletekben.

Olekszandr Turcsinov ideiglenes elnök a héten jelentette be, hogy Ukrajnában újra bevezetik a sorkötelezettséget az orosz katonai fenyegetés – a ahatár túlondalán a Kreml által elrendelt hadgyakorlat – miatt. Ettől a lépéstől Kijev azt reméli, hogy a jelenleg 130 ezres ukrán hadsereg létszáma egymillió fölé nő.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.