Korrupt a fél törvényhozás

Csütörtökön az Egyesült Államokban előzetes letartóztatásba helyezték New York állam közgyűlésének (törvényhozásának) demokrata párti elnökét, Sheldon Silvert.
A 70 éves politikus több mint két évtizede viselte pozícióját, és ebből mintegy tizenötöt a törvények megszegésével töltött. A vád szerint hárommillió dollárt keresett csupán azzal, hogy egy félmillió dollárral megvesztegetett orvos rendre ahhoz a jogi céghez irányította az azbeszttől egészségkárosodást szenvedőket, ahol korábban Silver is dolgozott. A kártérítési perektől sújtott ingatlanfejlesztőket ellenben egy másik ügyvédi irodához küldték. Innen a politikus mintegy 700 ezer dolláros sápot húzott. Silver ügyvédje közleményben tagadta a vádakat.
Silver csütörtökön egy kocsiban a szövetségi bíróság épülete előtt
Silver csütörtökön egy kocsiban a szövetségi bíróság épülete előtt
Stephanie Keith / Reuters

A hosszú ideje húzódó vizsgálatot közösen vezette az FBI és az ügyészség. Silvert öt különböző bűncselekménnyel gyanúsítják. Ha a bíróság elítéli, akár mindegyikért külön-külön is húsz éveket kaphat. A hatóságok egyelőre 3,8 millió dollárt foglaltak le a politikus vagyonából.

Sheldon Silvert először 39 éve, 1976-ban választották be a New York-i közgyűlésbe. Manhattani választókörzetébe tartozik többek között a 2001-ben terrortámadásban lerombolt Világkereskedelmi Központ környéke. A Demokrata Párt többségben lévő képviselőcsoportja a vádak ellenére egészen a legutóbbi időkig szilárdan támogatta.

Igaz, a törvényhozás mindkét párti tagjai közül az elmúlt években mintegy két tucat politikus ellen emeltek hasonló vádakat. Az amerikai sajtó most a New York-i közgyűlésben mély gyökeret vert korrupciós kultúrát teszi felelőssé a történtekért.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.