Korrupciós vizsgálat a kínai energiaóriás vezérigazgatója ellen

Vizsgálat indult a Sinopec, Kína legnagyobb kőolaj-finomító vállalata vezérigazgatója ellen. A Kínai Kommunista Párt központi fegyelmi részlege rövid, egyetlen mondatos hétfői közleménye szerint Vang Tian-put (Wang Tianpu) súlyos fegyelemsértéssel gyanúsítják, ami általában a korrupció és a hatalommal való visszaélés vádját jelenti. 

Vang a legújabb magas szintű vezető, aki ellen vizsgálatot indítanak a kínai állampárt korrupcióellenes kampánya keretében, amelyet a 2012 végén megválasztott pártfőtitkár, Hszi Csin-ping (Xi Jinping) kezdeményezett.

Sajátos módon éppen az energetikai, így az állami tulajdonú kőolajszektor egyike azoknak a területeknek, ahol a meghirdetett korrupcióellenes harc a legtöbb fejet követelte már eddig is. A letartóztatottak között van Kína legnagyobb olajvállalata, a CNPC korábbi vezetője és több beosztottja is.

Ugyancsak őrizetben van Csou Jung-kang (Zhou Yongkang), aki 2012-ig a kommunista párt legszűkebb nyolcfős csúcsvezetésének volt a tagja, a belbiztonságot és az igazságszolgáltatást felügyelte, ám karrierjét egykor maga is az olajiparban kezdte. A kulturális forradalom idején technikusként az egyik olajfúrásnál dolgozott, majd 1996 és 1998 között a CNPC-nek volt a főnöke, utána egy ideig a természeti erőforrások minisztere is lett.

A korrupció elleni fellépés részeként Kína a múlt héten az Interpolhoz fordult száz külföldre szökött volt állami hivatalnok és cégvezér kiadatásáért. Ez a szám csak a felső, a legtöbbet sikkasztó egykori vezetőket tartalmazza.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.