Korrupciós botrány ránthatja magával a cseh kormányt

E hét végén felbontja a koalíciós szerződést a három cseh kormánypárt. Az új prágai kormányválság a múlt hét elején robbant ki, miután a bíróság első fokon korrupció miatt feltételes börtönbüntetésre ítélte Vít Bártát, a koalíciós Közügyek párt frakcióvezetőjét, háromévi elzárásra pedig a párt egyik parlamenti képviselőjét.

E hét végén felbontja a koalíciós szerződést a három cseh kormánypárt, az eddig jóváhagyott megállapodások érvényben maradnak, vagyis a volt politikai szövetségesek parlamenti képviselői megszavazzák a jövő évi költségvetést, a további megszorító intézkedéseket, valamint az egyházak kárpótlását, amelyet a letűnt rezsimben elkobzott vagyonaikért a kabinet már jóváhagyott – erről egyezett meg vasárnap késő este Petr Necas kormányfő, a Polgári Demokrata Párt (ODS) elnöke és két koalíciós partnere: Karel Schwarzenberg, a TOP 09 és Radek John, a Közügyek (VV) vezetője.

A vasárnap éjjeli alku ellenére csak ma vagy legkésőbb kedden délelőtt – a parlamenti ülés előtt – dől el, vajon  hatalmon marad-e a különböző viták és súlyos ellentétek miatt meggyengült koalíció, vagy június végén előrehozott választások lesznek Csehországban.

Az új prágai kormányválság a múlt hét elején robbant ki, miután a bíróság első fokon korrupció miatt feltételes börtönbüntetésre ítélte Vít Bártát, a VV frakcióvezetőjét, három évi elzárásra pedig a párt egyik parlamenti képviselőjét. Mindketten fellebbeztek ugyan, de a nem jogerős verdikt kihirdetését követően Necas közölte: a legkisebb kormánypárttal, a Közügyekkel nem kívánnak tovább közösködni, mert két vezetőségi tagja bűntetteket követt el. Néhány órával később Karolína Peake, a VV egyik eddigi alelnöke bejelentette, hogy kilép a pártból. A politikus asszony – aki miniszterelnök-helyettes is – szerint a VV vezetői felelőtlen követeléseikkel állandó belpolitikai feszültséget okoznak, botrányos ügyeikkel pedig lejáratják a párt tekintélyét. Több társával együtt  kormányprogramot támogató platformot kíván létrehozni a prágai alsóházban, hosszabb távon pedig új pártot alapítana. A cseh miniszterelnök erre úgy reagált, hogy ha hétfő estig sikerül megalakítania az új parlamenti frakciót – amelyhez a házszabály szerint legalább tíz képviselő szükséges –, akkor a megmaradt két kormánypárt velük együtt maradna hatalmon, s nem kezdeményeznék az előrehozott választások kiírását.

Ma reggeli értesüléseink szerint Karolína Peake asszonyt egyelőre hét társa követné, de kettővel még tárgyal. Prágai elemzők szerint, ha nem alakulna meg ez a frakció, a kormány valószínűleg akkor sem bukna, mert Radek John, a meggyengült VV elnöke újságíróknak ma reggel is azt hangoztatta, hogy akár csendestársként is hajlandók tovább támogatni a jobbközép kabinetet. Meggyőződése szerint Petr Necas felelős a kormánykoalíció szétveréséért. Több politológus arra is rámutatott, hogy az előrehozott választások feltehetően a baloldal győzelmét hoznák, ezért a cseh miniszterelnök nyilván nem kockáztatja meg ezt a megoldást.

A kétszáz fős prágai alsóházban a hárompárti jobbközép kormánykoalíciónak jelenleg 116 mandátuma van. Ebből huszonnégy a kettészakadás előtt a VV-frakciót illette meg. A legújabb felmérések szerint az előrehozott választásokon a cseh szocdemek (CSSD) 37, a kommunisták (KSCM) húsz százalék körüli támogatottságot érnének el. A két jelenlegi kormánypárt, az ODS 18, a TOP 09 pedig 11,5 százalékot szerezne, a VV csupán alig kettőt. Visszakerülne viszont a két évvel ezelőtt kibukott Cseh Kereszténydemokrata Néppárt (KDUCSL) 5,5 százalékkal.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.