Korompán a romák már reggel az erdőbe menekültek

Ma a kelet-szlovákiai Korompán (Krompachy) kíván tiltakozni a roma bűnözés ellen a szélsőséges Szlovák Testvéri Közösség (Slovenská pospolitost). - Akár csak két hete a közeli Szentmihályfalván (Sarisské Michalany) most is bizonyítani akarjuk, hogy öntudatos szlovákként képesek vagyunk tettekkel megvédeni nemzetünk minden egyes tagát, nem úgy, mint Robert Fico vagy Ján Slota, akik csak papolnak a cigánybűnözők elleni határozott fellépésről - nyilatkozta Marián Kotleba, a szervezet volt elnöke és eszmei vezére.

A rendőrség nagy erőkkel készül a rendzavarás és a várható összetűzések megakadályozására. Új közlekedési táblákat helyeztek el a kisváros Fő utcáján, ahol holnapig nemcsak a járművek, hanem a gyalogosok számára is tilos lesz a megállás.

A mintegy kilencezer lélekszámú településen legalább ezerötszáz roma lakik, akik közül már tegnap sokan elutaztak a rokonaikhoz, mások pedig ma reggel a közeli erdőkben bujdostak el, mert tartanak a szlovák szélsőségesek erőszakos cselekedeteitől.

Iveta Rusinová polgármester asszony elmondta, hogy hónapokkal ezelőtt levélben kért segítséget Dusan Caplovic emberjogi és kisebbségügyi kormányalelnöktől, mert a városukban vészesen elszaporodtak a lopások és más bűncselekmények, egyre aggasztóbbak a gyűlölködő megnyilvánulások. A miniszterelnök-helyettes sokáig nem válaszolt, ám amikor értesült a Pospolitost szándékáról, váratlanul a városba érkezett, s több rendőrt, szociális munkást, az eddiginél nagyobb anyagi támogatást igért - tudtuk meg. Korompán egyébként már külön kocsmákba járnak a fehér bőrű emberek, s más helyre a cigányok, mert igy legalább kevesebb a verekedés - közölte az egyik helyi lakos.

A Pospolitost vezetői ma bejelentették, hogy kedden Érsekújvárott (Nové Zámky) akarnak menetelni, ahol állításuk szerint a fiatal szlovák nemzedék bizonytalan jövőjére kívánják felhívni a politikusok és a társadalom figyelmét. Érdeklődésünkre Gejza Pischinger polgármester azt válaszolta, hogy egyelőre nem értesítették sem őt sem más illetékes szervet a szándékukról.

A Slovenská pospolitost - Národna strana (Szlovák Testvéri Közösség -Nemzeti Párt) 1995-ben alakult. Tíz évvel később jegyezték be pártként, de a pozsonyi Legfelsőbb Bíróság 2006.március 1-jén alkotmánysértő tevékenységük miatt betiltotta és feloszlatta ezt a politikai tömörülést. Vezérüket, Marián Kotleba besztercebányai szakközépiskolai pedagógust menesztették. Ezután a közösség bejegyzett civil szerveződésként működött tovább, a vezér pedig karbantartóként kapott munkát ugyanabban az iskolában.

A szerveződés továbbra is évről évre megemlékezik a háborús bűnös Jozef Tiso születésének és kivégzésének évfordulójáról, s rendszeresen rendez meneteléseket, fáklyás felvonulásokat, a szólásszabadság védelmének vagy a kábítoszerezés elleni tiltakozás ürügyével. A pozsonyi belügyminisztérium tavaly novemberben - három nappal a révkomáromi Fico-Gyurcsány kormányfői találkozó előtt - fajgyűlölő és nacionalista indulatokat szító tevékenysége miatt jogerősen feloszlatta a szerveződést.

A pozsonyi Legfelsőbb Bíróság azonban idén júliusban azonban helyt adott a közösség jogorvoslati kérelmének és érvénytelenítette a határozatot, mert a belügyi tárca nem tartotta be a törvényes eljárás. Nem szólította fel a szerveződést a kifogásolt tevékenységük beszüntetésére, hanem azonnal betiltotta a működésüket. Nyilvánvalóan azért kapkodtak, mert a szlovák kormányfő bizonygatni akarta magyar partnerének, hogy milyen szigorúak a szélsőségesekkel szemben - közölte Öllős László politológus.

A Pospolitost vezetői e héten jelentették be, hogy Nase Slovensko (A mi Szlovákiánk) néven pártot alapítanak, s már megkezdték a bejegyzéshez szükséges tízezer aláírás összegyűjtését.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.