Kormányzóné lehet Gabor Zsa Zsából

Ma jelenti be indulási szándékát Kalifornia kormányzói székéért Friedrich von Anhalt herceg. Arnold Schwarzenegger reménybeli örököse még a bűnt is megadóztatná.

Imponáló magánéleti teljesítményéhez – 1986 óta ő Gabor Zsa Zsa férje, szám szerint a kilencedik – méltó kihívást választott magának Friedrich von Anhalt, aki a várakozások szerint hivatalosan ma  jelenti be, hogy versenybe száll Kalifornia állam kormányzói székéért. Nagyratörő elképzelésekből legalábbis nincs hiány az először herceggé, majd reményei szerint politikussá avanzsáló egykori masszőr politikai programjában, amely a hollywoodi fényűzés visszatérését ígéri a kaliforniaiaknak. Amint a dpa német hírügynökségnek előre elárulta, kivetné például az úgynevezett bűnadót, amely a legalizált marihuána nyomán gazdagítaná az államkasszát, tíz, szintén központi zsebbe vándorló centtel drágítana minden étteremben eladott italt, egy dollárral pedig minden eladott üveg szeszt és doboz cigarettát. Nem is beszélve arról, hogy megnyitná a határt Mexikó felé és feloldaná a szivarra és más kubai termékre vonatkozó tilalmat is.

Friedrich von Anhalt. Fényűzéssel a fényűzés ellen
Berlin, 2010. január 22. Friedrich von ANHALT herceg, Gábor Zsazsa magyar származású amerikai színésznő nyolcadik férje szivarozik ezen a 2002 júniusában készült képen. A 66 éves herceg 2010. január 21-én a DPA német hírügynökségnek bejelentette, hogy Kalifornia állam kormányzója szeretne lenni, akárcsak az Ausztriában született amerikai színész, Arnold Schwarzenegger, aki 2003 óta tölti be ezt a posztot.Friedrich von Anhalt herceg Hans Robert Lichtenberg néven született, és a hatvanas évek elején csak férfiak számára nyitva álló szaunák üzemeltetéséből gazdagodott meg az egykori Nyugat-Németországban. 1980-ban jó pénzért adoptáltatta magát az elszegényedett özvegy, Marie August von Anhalt (1898-1983) hercegnővel, az utolsó német császár, II. Vilmos (1859-1941) hatodik fiának, az 1920-ban öngyilkosságot elkövetett Joachim herceg egykori feleségével, majd 1986. augusztus 14-én házasságot kötött a nála 27 évvel idősebb Gábor Zsazsa magyar színésznővel, akit 1958-ban Golden Globe-díjjal tüntettek ki. A most 93 éves színésznőnek ez a leghosszabb házassága. (MTI/EPA/Andreas Altwein)

Ami azt illeti, Kaliforniának minden elképzelhető pénzforrásra szüksége van. Bár önállóan akár a világ bármelyik gazdasági elitklubjának is tagja lehetne, az arany államra mind a 49 társánál keményebben sújtott le a gazdasági válság. Tavaly a munkanélküliség hetvenéves rekordot döntve 12,4 százalékra kúszott fel, de jellemző adat az is, hogy a bankok több mint negyedmillió háztartáson érvényesítették a jelzáloghitelt. Ennek fényében legalábbis kétséges, hogy a potenciális választók rokonszenvvel fogadják az alapvető élvezeti cikkekre kivetett sarcot, ami egyébként nem újdonság Anhalt programjában. A távozó Arnold Schwarzenegger kabinetje is megpendítette, beleértve a marihuána legalizálásnak lehetőségét.

Anhalt így nem éppen programjával fog kitűnni a jelöltek közül, akiket republikánus részről olyan nehézsúlyúak képviselnek, mint Meg Whitman, az eBay internetes aukciós vállalat volt vezére, vagy Dianne Feinstein demokrata szenátor és Antonio Villaraigosa Los Angeles-i polgármester. Azzal viszont igen, hogy vetélytársai közül valószínűleg senkit nem találtak rá meztelenül és kirabolva a saját kocsijában – ahogy őrá 2007-ben egy egy négyfős alkalmi légyott után. A botrányokért persze kárpótol a nagyvonalúság. Noha a hercegi család része nem ismeri el, a Hans Robert Lichtenberg néven született exmasszőr bőkezűen osztogatja az 1980-ban Marie Auguste von Anhalt által ráruházott hercegi címét. Mostanában kétmillió dollár e jövedelmező iparág egy-egy ügyletecskéjének ára, kliensei ráadásul még utólag is meghálálják a jutalmat. Egyikük, Marcus Prinz von Anhalt  – egy korábban elítélt bűnöző és jelenlegi bordélytulajdonos – hatmillió dollárral segítette ki a könyvelői szerint észvesztően költekező, tízmilliós adósságot maga előtt görgető Gabor Zsa Zsazsát.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.