Korlátozzák a Hongkongba utazást Dél-Kínában

A Hongkonggal szomszédos dél-kínai Sencsen város lakosai hétfőtől már legfeljebb heti egy lakalommal mehetnek át a különleges közigazgatási övezetbe.

A lépéssel az üzletszerű bevásárlóturizmust fogná vissza, és a viszonteladó bevásárlók ingajáratait szeretné ritkítani a sencseni városvezetés.

Hongkongban a közelmúltban már odáig fajult a kínai szárazföldről érkezett turisták zaklatása, hogy kamerák jelenlétében szájmaszkos diákkommandók szidalmazták őket az utcán, és a „gyanúsítottakat” utazótáskáik kinyitására kényszerítették, helyenként fizikai erőszakot is alkalmazva. Volt ahol a rendőrségnek is be kellett avatkoznia.

A „Hongkong a hongkongiaké” jelszóval tiltakozókat állítólag a bevásárlók hangoskodása, utcai pakolása, rendetlen tömege zavarta.

A 15 milliós Sencsen és Hongkong között határ és határellenőrzés, vámvizsgálat van, beutazni csak engedéllyel lehet. A korlátozó előírásokat ugyanakkor igyekeztek kijátszani a kereskedelmi célú bevásárlásokat végzők, akik gyakran vállalkozók megbízottjai.

A hongkongi South China Morning Post című napilap hétfői számában a hongkongi kereskedők egy része már aggodalmának adott hangot a forgalom várható visszaesése miatt. Mások szerint nem lesz átütő hatása az intézkedésnek, amely a már kiadott többszöri belépési engedélyek érvényességét lejáratukig nem érinti. Egyesek szerint az is lehetséges, hogy a felvásárlói hálózatokat működtetők egyszerűen hongkongiakat fognak megbízni a termékek átszállításával, kézbesítésével.

A jelek szerint azoknak a közszükségleti és elektronikai cikkeknek, gyógyszereknek, élelmiszereknek, köztük tejpornak a behozatalát azonban, amelyekre különösen nagy a kereslet a határ innenső oldalán, egyelőre nem kívánják tovább korlátozni.
A többszöri átjárást lehetővé tevő rendszert a sencseniek számára 2009-ben vezették be, s tavaly már csaknem 15 millió utazást regisztráltak a részükről. Megfigyelők szerint az új politika körülbelül 30 százalékkal csökkentheti az utazások számát évente.

A hongkongi idegenforgalmi ágazat már megsínylette a korábbi tüntetéshullámokat, és első ízben tavaly visszaesést voltak kénytelenek elkönyvelni az utazók számában. Mindezzel párhuzamosan a kereskedők, köztük a luxuscikkeket, órákat, ékszereket forgalmazók már panaszkodnak a visszaeső keresletre.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.