Tizenöt évet kaphat az iraki cipőhajigáló

Kar- és bordatöréssel jelent meg egy vizsgálóbíró előtt, és elismerte tettét Bagdadban az az újságíró, aki egy vasárnapi sajtótájékoztatón két cipőt hajított George Bush felé. Az elnök nem haragszik, a nemzeti hősként ünnepelt férfi viszont akár 15 évnyi börtönt is kaphat.

Előzetes letartóztatásba helyezték Muntaszir az-Zaidit, azt az újságírót, aki egy vasárnapi sajtótájékoztatón cipővel dobálta meg George Bush amerikai elnököt. A 28 éves férfi kar- és bordatöréssel jelent meg egy vizsgálóbíró előtt, és beismerte tettét. Zaidi ellen a vizsgálat befejeztével az iraki büntető törvénykönyv alapján vádat emelhetnek, akár tizenöt évi börtönt is kaphat.

Tüntetők követelik a bebörtönzött cipődobáló szabadon bocsátását Bagdadban
Tüntetők követelik a bebörtönzött cipődobáló szabadon bocsátását Bagdadban

Zaidit kar- és bordatöréssel kórházba is szállították – közölte a férfi bátyja. Durgám az-Zaidi szerint egy karja és több bordája törött el az újságírónak, emellett megsérült a szeme és a lába. A testvér arra nem tért ki, hogy az őrizetbe vétel alatt vagy azután keletkezhettek-e a sérülések. Elmondása szerint az újságírót a szigorúan őrzött bagdadi Zöld Zónában álló és az amerikai hadsereg egészségügyi szolgálata által üzemeltetett Ibn Szina kórházba vitték.

Az újságíró kutyának nevezte Busht, és egy pár cipőt dobott felé egy vasárnapi bagdadi sajtóértekezletén, amelyet az amerikai elnök Núri al-Máliki iraki kormányfővel folytatott megbeszélése után tartott. Bush elhajolt a támadás elől.

A vasárnapi eset óta a közel-keleti ügyvédek versengve ajánlják szolgálataikat az újdonsült nemzeti hősnek. Jordániában számos ügyvéd jelentkezett az ügyvédi kamaránál azzal a szándékkal, hogy segítsen ellátni Zaidi jogi védelmét, ha arra kerül a sor. Jordániai jogászok nem léphetnek fel az iraki bíróságok előtt, de segíthetnek a védőügyvédnek a felkészülésben - mondta Száleh al-Armúti, a szervezet vezetője.

Bushnak nincs rossz érzése az incidens miatt – jelentette ki később Dana Perino fehér házi szóvivő, hozzátéve, Washington nem kíván beleszólni abba, hogy Bagdad megbünteti-e az újságírót. Az incidens óta Irak-szerte több nagyvárosban, Bagdadban és Moszulban is egymást érik a Zaidi melletti szimpátiatüntetések.

Zaidi családja ezzel párhuzamosan arról mesélt az iraki sajtónak, hogy a síita férfi mennyire megveti az Egyesült Államokat és Iránt is, amiért hatalmi intrikáikhoz Irakot használják játszótérnek. Az újságíró ehhez egyébként személyes tapasztalatából is bőven meríthet. Egyszer a helyi szélsőségesek ejtették túszul a riportert, aki csak televíziócsatornája, az al-Bagdadíja rábeszélőkészségének köszönhetően szabadult. Volt példa arra is, hogy amerikai katonák vették őrizetbe.

A cipőhajigálás Irakban a mély megvetés jele. 2003-ban Bagdadban a feldühödött tömeg cipővel ütlegelte Szaddám Huszein ledöntött szobrát is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.