Köpünk Putyinra! – így tüntettek a feministák egy római templomban

Feministák csoportja villámakcióval tiltakozott a római San Lorenzo al Verano templomban az olasz fővárosba érkező Vlagyimir Putyin politikája ellen, és követelte a Pussy Riot letartóztatott tagjainak szabadon engedését.

Köpünk Putyinra! Tüntetni nőies! Free Pussy Riot! - feliratú transzparenssel tüntettek hétfő délután a résztvevők a római tudományegyetemhez közeli templom oltáránál. A tüntetők ahhoz hasonló maszkot viseltek, mint amilyennel az orosz női együttes tagjai takarták el arcukat.

A helyszínre hívott újságíróknak elmondták, hogy az orosz punk-rock együttesnek a moszkvai Megváltó Krisztus székesegyházban 2012 februárjában rendezett Putyin-ellenes villámakcióját utánozták. Hozzátették: az ellen is tiltakozni akartak, hogy Ferenc pápa a nők elleni erőszakkal szembeni világnapon fogadja Putyint.

Az orosz elnök és népes miniszteri-üzleti delegációja öt repülőgéppel érkezik a Leonardo da Vinci római nemzetközi repülőtérre, a küldöttséget ötven gépkocsiból álló konvoj viszi a Vatikánba, ahol a katolikus egyházfő magánaudiencián találkozik Putyinnal. Az orosz elnök Pietro Parolin szentszéki államtitkárral is tárgyal.

Az olasz sajtó hangsúlyozta, hogy Putyin hét év szünet után látogat Olaszországba. Hétfő este Giorgio Napolitano államfővel találkozik, de Rómában magánmegbeszélést folytat Romano Prodi volt olasz kormányfővel, az Afrikai Unió-ENSZ békefenntartó panel elnökével és egy másik korábbi miniszterelnökkel, Silvio Berlusconival is, aki az orosz elnök közeli barátja.

Putyin kedden találkozik a jelenlegi kormányt vezető Enrico Lettával a Triesztben rendezett olasz-orosz csúcson, melyen az orosz kormány 11 minisztere vesz részt, közöttük Szergej Lavrov külügyminiszter és Szergej Sojgu védelmi miniszter. Hét államközi megállapodást írnak alá 20 kereskedelmi egyezmény felülvizsgálásával. A Corriere della Sera című napilap emlékeztetett, hogy 91 nagy olasz cég van részben orosz kézben az Eni kőolajtársaságtól a Wind mobiltelefon-társaságig, az Unicredit kereskedelmi banktól a Gancia pezsgőgyárig.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.