galéria megtekintése

„Lyukakba dugjuk őket, soha nem látják majd Isten napját”

14 komment


Miklós Gábor

Elfogták a törökországi puccskísérlet alatt Recep Tayyip Erdoganra küldött kommandósokat. Az amerikaiak helyre akarják állítani a katonai kapcsolatokat Ankarával.

Kéthetes hajtóvadászat után hétfőre hajnalban a földközi-tengeri Marmaris üdülőhely közelében kézre kerítették azt a 11 kommandóst, akik július 15-én el akarták fogni az ott üdülő Recep Tayyip Erdogan elnököt. A felvételek tanúsága szerint a megviselt, arcukon verés nyomait viselő kommandósokat nemzeti zászlókkal hadonászó emberek között vitték. A tömeg árulónak nevezte őket, azt kiabálták, hogy halálbüntetést követelnek rájuk. A Reuters idézi Nihat Zeybekci gazdasági minisztert, aki a nyugat-törökországi Usak városban tartott gyűlésen azt mondta a puccsistákról: „Lyukakba dugjuk őket, ahonnan, amíg élnek, soha nem látják majd Isten napját. Könyörögni fognak, hogy öljük meg őket!"

Összevert kommandóst kísérnek Marmarisban
Összevert kommandóst kísérnek Marmarisban
Kenan Gurbuz / Reuters

A hadsereg vezető állományából a hét végén 1400 embert bocsátottak el, köztük a tábornokok és tengernagyok negyven százalékát. Ankarában találkozót tartott a török vezérkari főnök, Hulusi Akar tábornok és Joseph F. Dunford tábornok, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke. A vendég előzőleg meglátogatta a szíriai határtól száz kilométerre lévő Incirlik légitámaszpontot. Az amerikai fél még a találkozó vége előtt közölte: Dunford élesen elítéli a július 15-i katonai puccskísérletet.

 

A török kormánypárti sajtó két hete folyamatosan azt állítja, hogy a puccsisták mögött az Egyesült Államok áll. Erre az a fő bizonyíték, hogy Fethullah Gülen muzulmán hitszónokot, aki szerintük a hatalomátvételi kísérletet kezdeményezte, még nem adták ki Törökországnak. Nagy szópárpajt gerjesztett, amikor az amerikai fegyveres erők központi parancsnokságát irányító Joseph Votel tábornok pár napja arról beszélt, hogy a török tábornoki kar jelentős részének leváltása zavarokat okoz a két hadsereg közötti kapcsolattartásban. Erdogan szerint a tábornok ezzel a puccsisták pártjára állt. Vottel ezt visszautasította.

Az amerikai hadvezetésnek most mindenesetre meg kell ismerkednie a pillanatok alatt bevezetett új török hadügyi struktúrával. Az eddigi auto­nómiát, ahol a fegyveres erők élén a vezérkar főnöke állt, civil ellenőrzésre változtatják, a gyakorlati vezető a védelmi miniszter lesz. Ez mellesleg az Európai Unió régi követelése volt. A parti őrséget és a csendőrséget a belügyminisztérium alá rendelték. A fegyveres erőket irányító Katonai Tanács tagjai közé polgári miniszterek is kerülnek. Az államfő és a miniszterelnök pedig adhat közvetlenül utasítást a fegyveres erőknek. Az átalakítás kiterjed a hírszerzésre is. A szervezet teljesen az elnök alá kerül. A MIT nevű polgári hírszerzés eddig is Erdogan terrénuma volt, ezt a függést most formalizálják.

A török hadsereg eddig a világi és etatista ideológia fő őre volt. Ezt szolgálta kiterjedt oktatási rendszere: a katonai középiskolák, tisztiiskolák, tiszthelyettesképzők, akadémiák hálózata. Most minden ilyen intézményt felszámolnak és a Nemzeti Védelmi Egyetem nevű ernyőszervezet alá rendelnek. A katonai képzést „civilesítik", és a tiszti pályát megnyitják a nem katonai középiskolát végző érettségizettek előtt is.

Ankara hétfőn tiltakozott, amiért a német hatóságok nem engedélyezték, hogy Erdogan elnök videokapcsolaton keresztül szóljon a Kölnben mellette tüntető törökökhöz. A rendőrség által kért tiltást az illetékes bíróság rendelte el, mert attól tartottak, hogy a 30-40 ezres demonstráció zavargásba torkollhat.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.