Könnygázpalackot engedett be a parlament biztonsági főnöke

Leváltották a koszovói parlament biztonsági főnökét, miután kiderült, hogy összejátszott az ellenzékkel, és megengedte, hogy a politikusok könnygázpalackokat vigyenek a pristinai törvényhozás épületébe – közölte a Koha Ditore című koszovói napilap kedden.

A koszovói ellenzéki pártok szeptember óta tojásdobálással, fütyüléssel és könnygázzal akadályozzák a parlament munkáját. A törvényhozás épületében szigorú biztonsági intézkedéseket vezettek be, hogy a politikusok ne vihessenek be könnygázpalackokat vagy más veszélyesnek minősülő tárgyat, ennek ellenére több mint három hónapja minden ülésen történt incidens. 

Glauk Konjufca, az Önrendelkezés (Vetevendosje) nevű ellenzéki párt frakcióvezetője korábban a sajtónak azt mondta, hogy a könnygázpalackokat a koszovói rendőrség tagjaitól szerzik be.

A pristinai törvényhozás a jövő évi költségvetésről tárgyalt volna, de az Önrendelkezés képviselői könnygázt engedtek a terembe. Az incidenst követően az ellenzéki képviselőket kitiltották az ülésről, a költségvetést pedig elfogadták.

Az ellenzéki pártok azt követelik, hogy Isa Mustafa kormányfő vonja vissza aláírását a Szerbiával augusztusban Brüsszelben kötött megállapodásról. Jóllehet a kisebbségi szerb önkormányzatok közösségének létrehozásáról szóló egyezményt nem hozták nyilvánosságra, a tiltakozók szerint túl sok jogot biztosít a koszovói szerbeknek. Az ellenzék bejelentette, mindaddig akadályozza a munkát, amíg követelésük nem teljesül. A koszovói alkotmánybíróság november elején – végleges döntéséig – felfüggesztette a megállapodást, az ellenzék azonban továbbra is tiltakozik.

A parlament munkájának többszöri akadályozása miatt korábban előzetes letartóztatást rendeltek el több képviselő ellen. Hétfő este további nyolc képviselőt vettek őrizetbe és hallgattak ki, így jelenleg tizenhárman vannak fogságban. Tiltakozás volt ugyanakkor a parlament előtt is, a kormány ellen tüntetők kövekkel dobálták meg a törvényhozás épületét, majd az azt védő rendőröket is.

Szerbia egykori déli tartománya, Koszovó 2008-ban egyoldalúan kiáltotta ki függetlenségét, amelyet Belgrád azóta sem ismer el. Két és fél éve történelminek nevezett rendezési folyamat kezdődött a két ország között, a kormányfők azonban számos kérdésben azóta sem tudtak megegyezni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.