Kompromisszumos javaslatot tett az RMDSZ-nek Victor Ponta

A romániai Hotnews hírportál pénteki értesülése szerint Victor Ponta miniszterelnök kompromisszumos ajánlatot tett a Romániai Magyar Demokrata Szövetségnek (RMDSZ): Románia nem vonja vissza az Európai Unió (EU) bíróságához benyújtott keresetét, de nem tartja már azt fenn a per során.
Az MTI-nek RMDSZ-es belső források megerősítették, a szövetség pénteken délelőtt ülésező döntéshozó szerve, a Szövetségi Állandó Tanács (SZÁT) immár a miniszterelnök kompromisszumos javaslata ismeretében hoz döntést arról, hogy kilépjen-e a kormányból a szövetség.

Az RMDSZ azért helyezte kilátásba kilépését a bukaresti kormányból, mert Románia a magyar érdekképviselettel szemben avatkozott be a kisebbségek és az Európai Bizottság (EB) jogvitájába.

A román kormánykoalíció pártjai között kialakult konfliktus ütközőpontjában a Minority SafePack nevű európai polgári kezdeményezés áll, mellyel az RMDSZ, és az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN) próbálja rábírni az Európa Uniót, a kisebbségvédelem bizonyos területeinek a szabályozására. A 2013. július 16-án benyújtott kezdeményezés bejegyzését a Bizottság elutasította, mert úgy ítélte meg, a javasolt szabályozás nem tartozik jogalkotási hatáskörébe.

A Bizottság elutasító határozatát a kezdeményezők 2014. március 28-án támadták meg az EU luxemburgi bíróságán. Májusban Szlovákia az alperes Európai Bizottság oldalán, Magyarország a felperes kezdeményezők oldalán kérte a belépését a perbe, június elején pedig Románia csatlakozott Szlovákiához és az EB-hez a jogi küzdelemben.

Kelemen Hunor kijelentette, számára vállalhatatlan, hogy felperes és alperes is legyen egy időben a luxemburgi perben, és kijelentette, ha a román kormány nem vonja vissza keresetét, az RMDSZ fontolóra veszi a kormányból való kilépését. Victor Ponta miniszterelnök közölte, folytatná az együttműködést az RMDSZ-szel, de a luxemburgi kereset a román állampolitika része, és a román állampolitika terén nincs helye alkudozásnak.

A Szociáldemokrata Párt (PSD) körül kialakult koalíciónak az RMDSZ nélkül is többsége van a parlamentben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.