Kolerajárvány pusztít Haitin

René Préval haiti elnök pénteken megerősítette, hogy országában kolerajárvány pusztít, amelyben már 138 ember vesztette életét; a port-au-prince-i kormány intézkedéseket tesz a járvány megfékezésére.

Az Egészségügyi Világszervezet szerint egy évszázada ez az első kolerajárvány a karib-tengeri országban. Egyben ez a legsúlyosabb közegészségügyi válság Haitiban a fővárost és környékét sújtó január 12-i földrengés óta.

Kolerában szenvedő betegek rokonai várakoznak a saint marc-i kórház előtt
Relatives of Haitians suffering from cholera wait for news outside a local hospital in the town of Saint Marc October 22, 2010. Haiti's government and its aid partners fought on Friday to contain a cholera epidemic that has killed at least 138 people in the nation's worst medical emergency since the January 12 earthquake. REUTERS/ St-Felix Evens

Préval egészségügyi tisztségviselőkkel folytatott megbeszélését követően megerősítette, hogy kolerajárványról van szó, s kormánya igyekszik megbizonyosodni afelől, hogy a lakosság megteszi a fertőzés terjedésének megakadályozásához szükséges óvintézkedéseket.

A járvány az északi Artibonite tartomány egyik körzetében és a keleti országrészben lévő Mirbalais településen ütötte fel a fejét a hétvégén; a hatóságok csütörtök este már több mint másfélezer fertőzésről számoltak be, a helyi kórházakat elözönlötték az akut hasmenéstől szenvedő betegek.

Az érintett körzetek lakosságát a személyi higiéniás előírások fokozottabb betartására szólították fel, s szerdán megkezdődtek a vizsgálatok a gyors lefolyású (24-48 óra, de egyes esetekben a gyors kiszáradás miatt néhány óra alatt a fertőzött halálához vezető) kór pontos meghatározására. Az első eredmények szerint a kolera egyik fajtája okozta a megbetegedéseket.

A földrengés óta a karibi országban dolgozó segélymunkások mindenképpen szeretnék elejét venni annak, hogy a kolerajárvány átterjedjen a főváros környéki zsúfolt menekülttáborokba, amelyekben a januári földrengésben hajléktalanná vált 1,5 millió embert helyeztek el.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.