Kód nélkül is Allah van a Bibliában

Tízezer Bibliát tart vissza a nyilvánosságtól Malajziában a kormány arra hivatkozva, hogy Isten neve helyett Allahé szerepel bennük.

Sértheti a muzulmán hívőket, ha a Biblia forgatásakor Isten neve helyett mindenütt Allahéval találkoznak, nem beszélve a veszélyről, hogy pillanatnyi zavarukban keresztény hitre térnek – indokolta a maláj kormány, miért nem járul hozzá, hogy a szent könyv mintegy tízezer példánya forgalomba kerüljön. Kuala Lumpur döntése már csak azért is mély felzúdulást keltett az egyébként kulturális sokszínűségéről ismert országban, mert az allah szóval Malajziában is mindenféle istent jelölnek – az arab anyanyelvű keresztények már Mohamed fellépése előtt is ezzel jelölték sajátjukat.

Hasonló kormányzati beavatkozásra volt már példa korábban is, idén márciusban ötezer, Indonéziából érkezett Bibliát foglaltak le a maláj hatóságok.

A helyi katolikus egyház sietve be is jelentette, hogy kész törvény előtt megvédeni a névhasználathoz való jogát. Keresztények és a kormányban is többségben lévő muzulmánok között nem ez az első pengeváltás az ügyben. Két évvel ezelőtt egy keresztény lapot tiltottak be arra hivatkozva, hogy Isten sok másik neve helyett Allahét írja le. (A tilalmat később feloldották.)

A 28 milliós, 60 százalékban muzulmán Malajziában a vallás meglehetősen kényes kérdésnek számít. Bár a vallásszabadságot az alkotmány rögzíti, a helyi katolikusok és civil szervezetek állítása szerint a muzulmánok néhanapján szívesen húzzák elő a keresztény – vagy éppen a hindu – kártyát. Abdullah Badawi akkori miniszterelnök egy karikatúra miatt személyesen tiltott be egy hindu lapot, a Makkal Osait, amelyben Jézust cigarettával a szájában, egy doboz sörrel a kezében szerepeltették „Ki bűnbánatot gyakorol, azt a Mennyek Országa várja” képaláírással. A helyi katolikus érsek, Murphy Pakiam később értetlenségének adott hangot a betiltás miatt, hiszen az újság másnap címoldalon kért bocsánatot.

Keresztény hívő zsoltárkönyvvel Malajziában. A megtérőket féltik
The words "Allah" are seen in a Malay hymn book during a mass at St Francis Xavier Cathedral in Malaysia's eastern state of Sabah on Borneo island, February 22, 2009. There have long been disputes over conversions between the Malay Muslim-led government and Christians who make up 10 percent of the population. But government moves to prohibit the use of the word "Allah", the Malay language word for God, by a Catholic newspaper and other religious texts has spurred a new fight. Picture taken February 22, 2009. To match feature MALAYSIA- REUTERS/Ahim Rani (MALAYSIA POLITICS RELIGION MEDIA SOCIETY CONFLICT)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.