Klímacsúcs : senki nem elégedett, de mindenki kapott valamit

Valamelyest megfelelő, de összességében kis fejlődést hoz – mondják arról a klímaegyezményről, amelyet Peru fővárosában, Limában két nappal a határidő lejárta után fogadtak el az ENSZ-tagállamok. Sokak szerint a fejlett és fejlődő országok közötti harc addig fajult, míg az egyezmény végletesen felhígult.

A tagállomok küldöttségei egy keretprogramot hagytak jóvá az őket érintő kötelezettségvállalásokról. Ezekkel a felajánlásokkal a jövő évi csúcsra kell elkészülniük.

A kétnapos csúszás oka az ismert ellentét volt a fejlődő és fejlett országok között. Előbbiek szerint a fejlett országok nevetséges összegekkel finanszírozzák az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentését úgy, hogy közben nagyobb szerepvállalást várnak el a fejlődő országoktól, amelyek nem akarnak belemenni a gazdasági fejlődésüket közvetve korlátozó megállapodásba.

Bár a BBC szerint végül a 194 ország közül egyik sem úgy hagyta el a limai klímacsúcsot, hogy mindent elért volna, amit akart, a megállapodás vezérszólama, a közös, de differenciált felelősségvállalás jegyében mindenki kapott valamit. A leginkább elégedettnek Prakash Javedekar, indiai környezetvédelmi miniszter tűnt, aki a „megkaptuk, amit akartunk” felkiáltással nyilatkozott az újságíróknak, azt állítva, hogy a dokumentum megőrizte azt az elképzelést, miszerint a fejlett országoknak kell vezetniük az utat a kisebb kibocsátás felé. A fejlődők ígéretet kaptak,  hogy létrehoznak egy káralapot, hogy segítsék a fejlődő országokat az emelkedő hőmérséklet pénzügyi vonatkozásaival megbirkózni.

A környezetvédelmi szervezetek szerint gyenge és hatástalan kompromisszum született. Ennek az egyik jele, hogy a felajánlásokkal kapcsolatos szövegrész.tanúsága szerint az országok most már "belevehetnek" és nem " belevenniük kell" a kötelezettségvállalásaikba számszerűsíthető információkat arra vonatkozólag, hogy hogyan kívánják elérni kibocsátási célokat. „A szöveg gyengéből gyengébbe, majd még gyengébbe ment át. És tényleg nagyon gyenge lett" - mondta a WWF klímaügyi  politikájának a vezetője, Sam Smith.

A múlt hónapban az Egyesült Államok és Kína ugyan aláírt egy egyezményt a kibocsátási mértékének a korlátozásáról, amikor a delegációk december 1-én tárgyalásokba kezdtek, hamar kiderült, hogy egy valódi áttörést jelentő megűállapodás csak hiú ábránd. Szombaton az amerikai küldöttség vezetője, Todd Stern figyelmeztetett, hogy ha a tárgyalások holtpontra jutnak, az fenyegeti a következő évi új megállapodás esélyeit.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.