Klicskót küldik ringbe Porosenkóék

Vitalij Klicsko kijevi főpolgármestert választották pártelnökké az ukrán államfő mögött álló tömörülés, a Petro Porosenko Blokkja - Szolidaritás pénteki kongresszusán. Közben sorra kerülnek napvilágra olyan értesülések, amelyek szerint hamarosan egyesül egymással Ukrajna két legnagyobb parlamenti ereje, az államfő és a miniszterelnök pártja.
Klicsko Jurij Lucenko volt belügyminisztert, egykori politikai bebörtönzöttet váltja a pártelnöki tiszten.

Közben Arszenyij Jacenyuk miniszterelnök bejelentette, hogy pártja, a Népi Front nem indít jelölteket az októberben esedékes önkormányzati választásokon. Indoklása szerint azért, mert a demokratikus erőknek egyesülniük kell, hogy megakadályozzák a posztjáról eltávolított Viktor Janukovics exállamfő oroszbarát embereinek visszatérését a hatalomba.

Igor Kononenko, az államfő mögötti tömörülés frakcióvezető-helyettese ugyanakkor nem zárta ki, hogy ez esetben Porosenko Blokkja saját jelöltjeként indítja a Népi Front egyes tagjait. A képviselő újságíróknak azt is mondta, hogy már pénteken a pártkongresszuson egyesülhet az államfő és a miniszterelnök pártja, amelynek új nevet
Emlékeztetett arra, hogy az egyesülési folyamat már egy éve tart. Két politikai erő, Porosenko Blokkja és az UDAR (ÜTÉS) egyesült, amikor közösen támogatták utóbbi párt akkori elnökét, Vitalij Klicskót a főpolgármesteri választáson. A tavaly októberi parlamenti választásokon pedig közös listával indult Porosenko Blokkja és az UDAR, amely ennek köszönhetően a 450 fős parlament legnagyobb létszámú frakciója lett, s jelenleg 145 képviselővel rendelkezik.

A Jacenyuk vezette Népi Front a parlamenti választásokon még önállóan indult, és meglepetésre a választások előtt néhány hónappal alakult párt a második helyen végzett, a listákra leadott szavazatok alapján pedig hajszálnyival meg is előzte az államfő pártját.

Néhány napja már felröppent a híre az ukrán sajtóban annak, hogy egyesül a két legnagyobb parlamenti párt. Az lb.ua hírportál meg nem nevezett források alapján szerdán azt írta, hogy már a színfalak mögött meg is történt az egyesülés. A kiszivárgott megállapodás értelmében előbb kormányátalakításra kerül sor, majd egyesül a két parlamenti frakció, ezután a két párt is. Állítólag alakítottak egy hétfős úgynevezett stratégiai tanácsot, amelynek döntéseiben az államfőnek és a miniszterelnöknek vétójoga lesz.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.