galéria megtekintése

Kizárták a pártból Orbán lelkes hívét

Rövid úton kizárta a szélsőjobboldali Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) Susanne Winter parlamenti képviselőt, miután antiszemita megjegyzéseket engedett meg magának az interneten. Az ügynek magyar vonatkozása is van: az egész történet Winternek Orbán Viktor miniszterelnök a magyar származású amerikai befektetőt és filantrópot, Soros Györgyöt rágalmazó beszéde kapcsán tett dicsérő megjegyzése kapcsán kezdődött. 

Az 58 éves grazi képviselőnő a legnagyobb internetes közösségi oldalon méltatta Orbánnak azt a beszédét, amelyben a magyar kormányfő a nemzetközi pénzvilágot, s mindenekelőtt Sorost tette felelőssé az európai menekültáradatért („Végre egy európai politikus, aki nevén nevezi a gyereket” – jegyezte meg Orbán kapcsán Winter). Ezt követően helyeselte egy olyan hozzászóló bejegyzését, aki a képviselőnő dicsérő soraira reagálva tovább fejlesztette az orbáni gondolatot. Eszerint „a cionista zsidó pénzvilág” az okozója a bevándorlásnak, főleg „a gazdag amerikai zsidók állnak most bosszút az évszázados zsidóüldözésekért”. Winter reagálásában azt írta, hogy a kommentelő a szájából vette ki a szót, s bár ő sok mindent nem írhat le, amit gondol, annál jobban örül mások bátor, független szavainak.

A Szabadságpárt azonnal reagált: hétfő estig adott ultimátumot, hogy Winter mondjon le a mandátumáról, s lépjen ki a pártból. Antiszemita megnyilvánulásával túllépte ugyanis az általunk még tolerálhatónak tartott vörös vonalat – közölte a szalonképesség irányába tartó FPÖ főtitkára, egyben vezető ideológusa, Herbert Kickl.

Susanne Winter Fotó: Parlamentsdirektion / Photo Simonis
Susanne Winter
Fotó: Parlamentsdirektion / Photo Simonis

 

A felszólításnak Winter nem tett eleget – a parlamenti képviselői mandátumról való lemondás évi több mint 120 ezer eurós jövedelemkieséssel járna – így kizárták őt az FPÖ-ből. Független képviselőként marad a bécsi parlamentben, ahonnan legkorábban 2018-ban szavazhatják ki.

Susanne Winter amúgy nem először játszott a tűzzel. 2008-ban például pedofilnak nevezte Mohammed profétát, mert – legalábbis a Korán szerint – egy nyolcesztendős kislányt vett feleségül. Amikor aztán „iszlám cunamit” emlegetett, sok évvel a mostani menekültáradatot megelőzően, akkor uszítás miatt három hónap felfüggesztett szabadságvesztést és 24 ezer euró pénzbüntetést kapott.

Megjegyzendő, hogy a politikusnő előbb három évet végzett az orvosi egyetemen, majd jogi doktorátust szerzett, tehát semmiképpen nem mondható tanulatlannak. Az osztrák sajtókommentárok egyrészt méltányolják az országos hatalmi pozícióra törekvő FPÖ vezetőinek határozott fellépését, másrészt azonban megjegyzik, hogy a párt változatlanul tele van olyanokkal, akik mélyen helyeslik és osztják Susanne Winter nézeteit.

Tarolna országos szinten Strache

A legerősebb parlamenti erőként kerülne ki az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ), ha most rendeznének Ausztriában törvényhozási választásokat. Az FPÖ 32 százalékot szerezne, ezzel szemben az országot kormányzó szociáldemokraták (SPÖ) 24, míg a néppártiak (ÖVP) 19 százalékot kapnának – derül ki a pár napja közzétett legfrissebb felmérésekből.

Ha közvetlenül választanának kancellárt, úgy az FPÖ élén álló Heinz-Christian Strache a voksok 22 százalékát gyűjtené be, míg a kormányfői posztot jelenleg betöltő szocdem pártvezérnek, Werner Faymann-nak 16 százalékkal kellene beérnie. Az FPÖ és Strache megerősödésében kulcsszerepet játszik a menekültválság. A Szabadságpártnak október közepén nem sikerült meghódítania a „Vörös Bécset”, de 2010-hez képest több mint öt százalékkal növelte szavazatait és másodikként végzett.

Az idei tartományi erőpróbákon Burgenlandban 6, Stájerországban 16, Felső-Ausztriában 15 százalékkal több voksot kaptak, mint öt évvel ezelőtt. Burgenlandban az SPÖ (42 %) kormánykoalícióra lépett az FPÖ-vel (15 %), amely Felső-Ausztriában több mint 30 százalékos eredményével a második, Stájerországban több mint 26 százalékkal a második számú politikai formációnak számít.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.