galéria megtekintése

Kívülről változtatnák meg Orbán rendszerét

39 komment


Pócs Balázs

– Ha egy tagállam megsérti az európai érdekeket, az EU-nak nem kellene félnie használni a rendelkezésére álló jogi eszközöket. Ha fél, ez csak a gyengeség jele – mondta lapunknak Jean-Marie Cavada francia liberális  EP-képviselő, aki az Illiberális demokráciák című tanácskozáson szólalt fel Budapesten.

Egyfajta méreg, amely mindenfelé beszivárgott – így jellemezte a 75 éves francia politikus, egykori tévés újságíró a Fidesz-kormány tevékenységét. – Az elmúlt öt évben azt tapasztaltuk, hogy az európai alapértékekkel bármit meg lehet tenni, nincs semmi következménye – tette hozzá.

Cavada szerint az EU-nak nem kellene visszaariadnia a 7. cikkelytől, Magyarország úgysem hagyná el az Európai Uniót
Cavada szerint az EU-nak nem kellene visszariadnia a 7. cikkelytől, Magyarország úgysem hagyná el az Európai Uniót
Vincent Kessler / Reuters

Felidézte, hogy tizenöt évvel ezelőtt az osztrák kormányt nagyon keményen megbüntette az unió (politikai szankciókat vezetett be, miután a Néppárt koalícióra lépett a szélsőjobboldali Szabadságpárttal), és „azt a remek hatást érte el", hogy a néhai Jörg Haider mozgalma országos szinten immár nem játszik meghatározó szerepet Ausztriában.

 

Az Európai Uniónak néha a tagállami kormányokkal szemben is meg kell védenie az alapértékeket (szabadság, demokrácia, jogállamiság, emberi méltóság), és Cavada szerint ide tartozik Magyarország esete is. – Az Orbán-kormány az önkényuralom útjára lépett, és ezt a túlélés érdekében teszi.

Ahogy csökken a kormány népszerűsége, egyre inkább populista lépéseket tesz, hogy megpróbálja a jobboldal keményvonalas részét egyesíteni a szélsőjobboldallal

– magyarázta az EP-képviselő. Elismerte, hogy ilyesmit Franciaországban is látni, ahol a legnagyobb jobbközép párt, az UMP a szélsőjobboldali Nemzeti Fronttal flörtöl.

Noha a rendszert hatékonyan megváltoztatni belülről lehetséges, segíteni Cavada szerint kívülről is lehetne. – Ha az EU azt mondta volna, hogy Magyarországot a 7. cikkely alkalmazása fenyegeti, ennek minden politikai és gazdasági következményével, az Orbán-kormány természetesen engedelmeskedett volna – hangsúlyozta. Ezzel az uniós alapszerződés azon részére utalt, amely kimondja: ha egy tagállam súlyosan és tartósan megsérti az európai értékeket, felfüggeszthetik a szavazati jogát a fő döntéshozó szervben, a tanácsban.

– Azt mondom, hogy igenis lebegtessük meg a 7. cikkelyt.

Mi történhet? Magyarország kilép az EU-ból? Persze, hogy nem. Putyin majd a segítségére siet? Hát csak tessék!

– érvelt a francia EP-képviselő. A 7. cikkely legitim eszköz, az uniós alapszerződés tartalmazza, amelyet minden tagállam aláírt. Megoldás lehet még az ellenőrzési mechanizmus, amelyet Frans Timmermans jogállamiságért felelős EU-biztos javasol: egyfajta középút ez az „atombombának" nevezett 7. cikkely és a jelenlegi, teljesen hatástalan szabályrendszer között.

Ahogy Cavada fogalmazott, az autokraták bármilyen hazugságra vagy manipulációra képesek. – Amikor Orbán Viktor eljött az Európai Parlamentbe,

mindig azt mondta, hogy az uniós intézmények követelései magyarellenesek. Pedig nem, éppen ellenkezőleg: mélységesen és tiszteletteljesen magyarpártiak

– közölte az EP jogi bizottságának alelnöke. Úgy vélte, hogy az Európai Bizottság sem végezte el a feladatát: az előző bizottság elnök, José Manuel Barroso gyáva volt, s a magyar ügyekkel foglalkozó két EU-biztos, Viviane Reding és Neelie Kroes sem állt a helyzet magaslatán.

Minél gyengébb Európa, annál több autokrata vezető jelenik meg a képviselő szerint, és az unió gyengeségét bizonyítja, hogy egyes tagállamokban megerősödnek a populista pártok. – A valódi demokrácia alapja a javak termelése és igazságos elosztása, a független igazságszolgáltatás, valamint a sajtószabadság. Márpedig Magyarországon nem csak az igazságszolgáltatással, illetve a sajtó szabadságával van gond: nem tartják tiszteletben az európai gazdasági szabályokat sem – figyelmeztetett Cavada.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.