galéria megtekintése

Kivágta a biztosítékot a székely zászlóval fotózkodó nagykövet

11 komment


Szőcs Levente

Nagy karriert futott be rövid idő alatt a román sajtóban egy fotó, amelyen az Egyesült Államok bukaresti nagykövete, Hans Klemm látható egy székely zászlóval. Egyes román újságírók az eset miatt románellenes összeesküvést vizionálnak.

A fotót Antal Árpád, Sepsiszentgyörgyi polgármestere osztotta meg Facebook-oldalán. A kísérőszövegből kiderül, hogy a zászlót ajándékba adták Hans Klemmnek, és a kép annak a keddi találkozónak a végén készült, amelyen a polgármester, Tamás Sándor Kovászna megyei tanácselnökkel és Kató Béla erdélyi református püspökkel közösen a kisebbségi jogok alkalmazásáról tájékoztatták a diplomatát.

 

Kiemelt téma volt a közösségi szimbólumok és az anyanyelv használatának ellehetetlenítése, az egyházi javak visszaszolgáltatásának késése, esetenként visszaállamosítása. Utóbbi utalás arra, hogy 2014 novemberében a ploiesti-i táblabíróság érvénytelenítette a Székely Mikó Kollégium épületének a visszaszolgáltatását a református egyháznak, és felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte az ügyben eljáró bizottság tagjait.

 

A székely zászló több éve viták tárgya, a kormány helyi képviselői, a prefektusok számtalan esetben perrel vagy pénzbüntetéssel kényszerítették a polgármesteri hivatalokat, hogy eltávolítsák a jelképet nemcsak az önkormányzati épületekről, hanem bármilyen közterületről.

A mostani eset kapcsán a Hotnews hírportál felidézte: székelyföldi látogatása után Hans Klemm azt nyilatkozta, hogy „összezavarták" a prefektus és a helyi (magyar) vezetők egymásnak szögesen ellentmondó nyilatkozatai, ezért tovább kell tanulmányoznia a térségbeli helyzetet.

A román hírportálok azt is megemlítik az eset kapcsán, hogy nem sokkal korábban „hasonlóan vitatott gesztust" tett az Egyesült Államok chisinaui (kisinyovi) nagykövete is. James Pettit a Moldovai Köztársaság függetlenségének 25-dik évfordulója alkalmából adott interjújában kijelentette, hogy „Moldova Romániához való csatlakozása nem volna praktikus megoldás", és ezzel óriási felháborodást keltett Bukarestben és a moldovai egyesüléspártiak körében.

A külügy már közölte "meggondolásait" 

A román külügy közleményben reagált az újságcikkekre, és a sorok között felrótta a nagykövetnek, hogy figyelmen kívül hagyott bizonyos érzékenységeket. A sajtóhoz eljuttatott közleményben a tárca úgy értékelte: Hans Klemm székelyföldi látogatása pontosan illeszkedik a nagykövetségek hatáskörébe, hogy a fogadó ország viszonyai iránt a helyszínen tájékozódjanak, és párbeszédet folytassanak a helyi hatóságok képviselőivel.

A külügyminisztérium ugyanakkor reményét fejezte ki, hogy a látogatások után „adekvát módon mutatják be a romániai valóságot a kisebbségekhez tartozó személyek jogait, valamint a Románia által követett, a standardoknak messzemenően megfelelő interkulturális modellt illetően". A külügy egyúttal figyelmeztetett: „Az ilyen látogatások megkívánják az esetleges érzékenységek ismeretét és figyelembevételét".

A közlemény azt is pontosította, hogy a román fél kifogásait („meggondolásait" a kommüniké szerint) továbbították az amerikai partnereknek „az USA bukaresti nagykövetségével folytatott megbeszélés alkalmával". A szövegből nem derül ki, hogy az említett megbeszélés milyen formában és kinek a részvételével zajlott. Ennek azért van jelentősége, mert több bukaresti lap is idézte Adrian Nastase volt külügyminiszter és kormányfő véleményét, miszerint a román külügyminisztériumnak be kellene kéretnie Hans Klemmet, Románia nagykövetének pedig Washingtonban kellene magyarázatot követelnie az ügy miatt.

Az Egyesült Államok bukaresti nagykövetsége szintén közleményben reagált a kifogásokra. "Hans Klemm Románia egész területén az Egyesült Államok nagykövete. Rendszeresen utazgat az országban, ahol a román társadalom valamennyi szegmensét képviselő csoportokkal találkozik. Románia szövetségeseként és partnereként az Egyesült Államok támogatja és üdvözli a romániai demokráciát, akárcsak Románia erőfeszítéseit aziránt, hogy megerősítse demokratikus intézményeit a társadalom valamennyi szegmensének teljes körű és egyenlő szintű részvételével" – írták. 

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.