Kiutasítottak Oroszországból egy amerikai újságírót

Az elsőt, amióta véget ért a hidegháború.

A tartózkodási határidő megsértése miatt november 29-i hatállyal kitiltották Oroszországból David Satter amerikai újságírót, azután, hogy Moszkvában Taganka kerület bírósága megállapította, hogy Satter vízuma lejárt – közölte az ITAR-TASSZ hírügynökség a bíróság sajtótitkárára, Kszénia Ljapinára hivatkozva. Ljapina azt is elmondta, hogy Satter már több ízben is megsértette az oroszországi vízumelőírásokat.

A Guardian írja, hogy Sattert – a Financial Times korábbi tudósítóját, aki három könyvet is írt a Szovjetunióról, illetve Oroszországról – még karácsonykor értesítették a kitiltásról. Szeptember óta volt Moszkvában, ám amikor a múlt hónapban Kijevben járt és az ottani orosz követségen kérelmezte vízuma megújítását, egy diplomata közölte vele, az hatóságok úgy döntöttek, hogy „nemkívánatos” az Orosz Föderáció területén tartózkodnia, ezért megtiltották, hogy belépjen. A Guardian szerint „a nemkívánatos személy” kifejezést általában kémekre szokták használni. Satter szerint a kiutasítás módja nyilvánvalóan arra utal, hogy az oroszok biztonsági kockázatot látnak benne. Öt évig nem mehet vissza. Az újságíró a Szabad Európa Rádió tanácsadójaként ténykedett Moszkvában. Jelenleg Londonban tartózkodik. Az amerikai rádió közölte, hogy kérésükre Michael McFaul nagykövet a kiutasítás estéjén magyarázatot kért Szergej Rjabkov helyettes külügyminisztertől az eljárásra, de választ nem kapott.

Satter először oxfordi diákként, még 1969-ben ment Oroszországba. 1976 és 1982 között a Financial Times tudósítója volt. 1979-ben a hatóságok megfenyegették, hogy „huliganizmusért” kiutasítják, de végül visszakoztak.

A Guardian szerint a hidegháború óta ez az első eset, hogy Moszkva kiutasít egy amerikai újságírót, és meglepő a dolog, mert az egykori oligarchának, Mihail Hodorkovszkijnak adott elnöki kegyelem és a Pussy Riot börtönben lévő két tagjának az elengedése nyilvánvalóan azt a célt szolgálta, hogy a Kreml javítson egyet az imázsán a Szocsiban február 7-én kezdődő téli olimpia előtt.

Az újságíró azt gyanítja, hogy a kiutasításának a könyvéhez van köze. Ebben megpendítette, hogy az 1999-es moszkvai, bujnakszki és volgodonszki robbantásokat, amelyekben 293-an haltak meg és amelyekért Putyin a csecsen szeparatistákat tette felelőssé, valójában az Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) hajtotta végre az elnök népszerűségének a növelésére és ürügyül a második, pusztító csecsen háborúhoz.

Az egykori Szovjetunió a hatvanas, a hetvenes és még a nyolcvanas években rutinszerűen nyilvánította nemkívánatos személynek a neki nem tetsző amerikai újságírókat, de a Newsweek irodavezetője, Andrej Nagorszkij 1982-es kiutasítása után ez a gyakorlat véget ért. Négy évvel később, 1986-ban Moszkvában ugyan letartóztattak és rövid időre bebörtönöztek egy amerikai riportert, Nicholas Daniloffot, ez azonban csak megtorlás volt, amiért New Yorkban az FBI horgán fennakadt egy szovjet kém.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.