Kiújult a kolerajárvány a Sandy után

Az elmúlt napokban 44 halálesetet jegyeztek föl Haitin. Október óta több mint 5 ezer kolerás megbetegedést észleltek, a kormány szükségállapotot hirdetett.

Több mint 5 ezer kolerás megbetegedést észleltek az októberi természeti csapás óta a karibi országban. Segélyszervezetek szerint különösen a főváros, Port-au-Prince körüli menekülttáborokban emelkedett a bakteriális bélfertőzések száma.

A Sandy hurrikán több mint 750 millió dolláros kárt okozott az egyébként is koldusszegény országban. A haiti kormány szükségállapotot hirdetett, és külföldi segélyért folyamodott.

Egészségügyi szakértők szerint a koleramegbetegedések számának növekedése a Sandy okozta rendkívül heves esőzéssel függ össze. Az óriási mennyiségű csapadék elősegítette a fertőzés terjedését, mert Haitin nem megoldott sem a szennyvízelvezetés, sem a szemétszállítás.

A járvány - több mint száz év után - 2010 októberében jelent meg ismét Haitin, az az év eleji pusztító erejű földrengés után. A hivatalos statisztikák szerint eddig összesen csaknem 340 ezren betegedtek meg, és közülük 7600-an meghaltak. Az országban a földrengés óta csaknem 400 ezer ember még mindig sátrakban él.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.