Kitiltják a Jobbikot Romániából

A Jobbik és még három másik magyarországi szélsőjobboldali szervezet képviselői is tiltólistára kerülhetnek Romániában, a román hatóságok ugyanis elindították az eljárást, amelynek keretében a bukaresti táblabíróság dönt a nem kívánatosnak nyilvánítandó személyek névsoráról.

A hírt a román belügyminisztérium szóvivője, Monica Dajbog jelentette be péntek este.

A hivatalos közlés szerint a szaktárca a Jobbik, az Új Magyar Gárda, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom és a Betyársereg több tagja persona non gratává nyilvánítását kérte az illetékes bíróságtól. A szóvivő neveket nem említett, sőt azt sem árulta el, hogy hány személyről van szó.

A külföldiek jogállását szabályozó 2002/194. számú sürgősségi kormányrendelet szerint az érintetteket beidézik, a döntés motivációját azonban nem hozzák nyilvánosságra. Minden olyan esetben titkosítják az aktát, amikor a tiltólistára került személy ellen a nemzetbiztonság veszélyeztetése miatt indult eljárás. Ebben az esetben vélhetően ez lehet a motiváció, a kérdést ugyanis csütörtökön megvitatták a nemzetbiztonsági intézmények és a külügyminisztérium képviselői.

Traian Basescu államfő kedden kezdeményezte a magyar szélsőséges politikusok kitiltását, miután előző nap a Székely szabadság napja elnevezésű, marosvásárhelyi rendezvényen mintegy kéttucat fekete egyenruhás, árpádsávos zászlókat lobogtató tüntető összetűzésbe keveredett a rendfenntartókkal. A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalomhoz tartozó tüntetők közben azt skandálták: "Székelyföld nem Románia", „Bocskorosok, takarodjatok haza!" és „Vesszen Trianon!". A tüntetésen jelen volt a Jobbik elnöke, Vona Gábor is.

„A Jobbik olyan szélsőséges párt, amely miatt a budapesti kormány is szégyenkezik. Nem látom, miért restellnénk mi kiebrudalni őket, vagy megtagadni tőlük a belépést Romániába. A marosvásárhelyi viselkedésük elégséges alap egy ilyen intézkedés meghozatalára" – mondta a román államfő. Utóbb figyelmeztette a kampányolni Romániába induló magyarországi politikusokat: gyors kitoloncolás vár rájuk, ha nem tartja tiszteletben Románia törvényeit és alkotmányát, és „tanácsot" próbál adni Bukarestnek a közigazgatás szervezésére és a kisebbségek kezelésére vonatkozóan.

A magyar kormányzat meg fogja vizsgálni, hogy az uniós alapjog, illetve a román törvények mennyire indokolják, illetve nem indokolják, hogy a román hatóságok több magyar állampolgár beutazását megtiltották - tájékoztatta pénteken az MTI-t a Külügyminisztérium sajtófőnöke. Kaleta Gábor hangsúlyozta, hogy a román hatóságok nem nevezték meg azokat a személyeket, akiket érint az intézkedés. Azt ígérték, hogy a jövő héten közlik a neveket. Ebben a helyzetben, a magyar fél csak azt követően tud érdemben reagálni a döntésre, ha tudja hogy kiket és milyen indokok alapján tiltottak ki Romániából. Vagyis a román fél részletes tájékoztatására várunk - mondta Kaleta.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.