galéria megtekintése

Kitervelt gyilkosságokat követtek el a műtőkben az orvosok tudtával

Éveken át erősen felhígított fertőtlenítőszereket használtak a román kórházakban. Hatalmas a botrány.

A lassan két hete kipattant ügy csütörtökön vett igazán drámai fordulatot: akkor derült ki ugyanis, hogy több kórházban nem négy-ötször kisebb a hatóanyagok koncentrációja, ahogyan azt korábban tudták, hanem a különbség esetenként több ezerszeres. Hosszú éveken át gyakorlatilag csapvízzel fertőtlenítették a műtőket, azzal mosdottak be az orvosok a beavatkozások előtt. Elemzők, de

az orvosok egy része is kitervelt gyilkosságról beszél.

A téma a Colectiv klub tavaly őszi tragédiája kapcsán merült fel. A koncert közben kitört tűzben megégett mintegy 150 sérült közül többen baktériumfertőzésben haltak meg. Orvosok szerint az adott körülmények között ez még normális is lehet – a bőr ugyanis az egyik legfontosabb védekező szerv –, a sajtó azonban felvetette, mi van, ha a román kórházakban gyakoribbak a nozokomiális (egészségügyi ellátás során kialakult) fertőzések, mint arról a hatóságok beszámolnak?

 

A kérdést boncolgató cikk megjelenése után a Gazeta sporturilor napilapot megkereste egy vegyész, aki korábban a Hexi Pharma nevű cégnek dolgozott. A vállalat több mint 350 kórháznak szállított fertőtlenítőszereket, több mint 2000 műtő számára. A volt alkalmazott dokumentumokat mutatott, amelyek szerint a vegyületeket felhígították – a termék címkéjén feltüntetett három-, öt-, hétszeresére.

Műtő egy bukaresti kórházban
Műtő egy bukaresti kórházban
Bogdan Cristel / Reuters

A cikk április 25-i megjelenésekor Patriciu Achimas-Cadariu egészségügyi miniszter azt nyilatkozta: fogalma sem volt róla, hogy a közegészségügyi hatóság nem ellenőrzi a fertőtlenítőszerek összetételét. A hét elején a tárcavezető lemondott. A hivatalos indoklás szerint nem értett egyet azzal, ahogyan a kormány kezeli a kórházi fertőtlenítőszerek ügyét. A sajtó szerint a botrányban a kolozsvári onkológiai intézet is érintett, amelyet miniszteri kinevezéséig Achimas-Cadariu irányított.

Dacian Ciolos kormányfő elrendelte, hogy minden kórházban ellenőrizzék a fertőtlenítőszerek hatékonyságát. Az laboreredmények megdöbbentők. Marosvásárhelyen például több mintában is 4200-szoros eltérést találtak a valós és a hivatalos hatóanyag-tartalom között. Victor Rambu egészségügyi államtitkár szerint a Hexi Pharma valamennyi terméke esetében eltérést találtak.

Az ország több kórházában beszüntették a műtéteket az új fertőtlenítők megvásárlásáig.

A Hexi Pharma tulajdonosa, Dan Alexandru Condrea ellen ügyészségi vizsgálat indult, a vállalat a bíróságon kérte a felszámolását.

A mindenkit foglalkoztató kérdés: hogyan volt lehetséges, hogy az egész országot átfogó csalásra hosszú éveken át nem derült fény? Az ActiveWatch civil szervezet felszólítására a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) azt állította, hogy tudomása volt a fertőtlenítőszerek felhígításáról, és erről tájékoztatta is az illetékeseket. Majd kiderült, hogy a SRI kórháza éveken át szintén a Hexi Pharmatól vásárolt.

A Presseone internetes kiadvány szerint több esetben

az orvosok közvetlenül gyógyszercégektől szerezték be a műtőbe való fertőtlenítőszereket, ha ők maguk vagy hozzátartozóik szorultak beavatkozásra. Eszerint tudtak a csalásról, és a bennfentesek köre meglehetősen széles volt.

Hogyan maradhatott mégis titokban egy vélhetőleg több száz ember által ismert tény? Victor Esanu, a Romániai Orvosszakszervezetek Föderatív Kamarájának (CFSMR) elnöke szerint a magyarázat az lehet – az esetleges személyes érdek és érintettség mellett –, hogy az elégedetlenkedő, a problémákra rámutató orvosokat rendszerint megbélyegzik, „bajkeverőként” elszigetelik. Úgy értékelte: gyilkosság történt. Cristian Tudor Popescu ismert publicista továbbment, és úgy vélte: gyógyszert vízzel helyettesíteni szándékos emberölésnek minősül.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.