Kitálal a harmadik muskétás

Elsőként jelentette meg visszaemlékezéseit, Graham Greene nyomán „A Harmadik” címmel Peter Mandelson, a brit Munkáspárt egyik fő politikusa. Gordon Brown egyelőre nem tervez betörni a memoár-piacra, míg Tony Blair nagy várakozással kísért kötete, Egy utazás címmel szeptemberben kerül a könyvesboltokba. A Random House kiadó 4,6 millió fontot fizetett a szerzői jogokért.

Mandelsont rossz ítélőképességre valló lépései miatt jó barátja, Tony Blair kétszer is eltávolította a kormányból, majd brüsszeli „száműzetéséből” 2008 júniusában hívta vissza a gazdasági miniszter tisztségébe Gordon Brown. A „sötétség hercegeként” emlegetett politikus a The Times napilapnak adott interjújában azzal magyarázta a könyv időzítését, hogy  „akárkit is választanak meg a Munkáspárt élére, jobban jár, ha a jövőre gondolva már most levonhatja a tanulságokat a könyvből”.

A kötet legizgalmasabb részletei közé tartoznak a május 6-i, patthelyzetet eredményező parlamenti választás utáni kormányalapítás körülményei. Brown kétségbeesetten kereste a megoldást a kormányrúd megőrzésére. Meggyőződése volt, hogy a mérleg nyelvét jelentő Liberális Demokraták számára a Munkáspárt természetesebb partner, mint a Konzervatív Párt. Illúzióinak három nap elteltével Nick Clegg lib-dem vezető vetett véget, aki egy titkos tárgyaláson a szemébe mondta: „Értse meg, semmilyen személyes ellenszenvet nem táplálok, de a koalíció törvényességét nem lehet biztosítani és megnyerhetetlen lesz a (liberálisok szemében kulcsfontosságú választójogi reformról szóló) népszavazás, ha nem mond le méltósággal a kormányfői címről”.

Rengeteget mond Mandelson manipulatív gondolkodásáról az az adalék, mely megvilágítja, miért gyorsultak fel az események hirtelen május 11-én, kedden délután. Brown a tárgyalások megtorpanása láttán megértette: a lib-demek nem kívánnak kormányra lépni a Munkáspárttal annak az ígéretnek birtokában sem, hogy egy év múlva, a referendumok lebonyolítása és a recesszióból való kilábalás után veszi a kalapját. Lord Mandelson nem akarta, hogy Brown sötétedéskor hagyja el a Downing Street 10-e. Sürgette, hogy ne várja meg a liberális-konzervatív alkudozások befejezését, hanem induljon el a Buckingham-palotába, és nyújtsa be lemondását II. Erzsébetnek. Így kényszerhelyzetbe hozta Nick Clegget, aki akkor még nem kapott felhatalmazást a párttól a torykkal való megegyezésre, egyben elérte, hogy a Cameron-házaspár diadalmas bevonulása a világ egyik leghíresebb épületébe homályba vesszen.

Mint a memoárból kiderül, Brown annak ellenére kapott szabad utat, hogy munkatársai tudomásul vették, irányítása alatt teljesen valószínűtlen a választási győzelem. Egymás között bírálták a kormányfőt, de indulataitól tartva jelenlétében nem mertek ellenkezni vele. Brown soha nem tudta túltenni magát azon a tényen, hogy 1994-ben Blair, és nem ő lett a párt vezetője. A szerző néhány „jó poén” és a kötet kelendősége kedvéért alighanem egy életre tönkretette mindkét ex-kormányfőhöz fűződő viszonyát. Idézi Blair véleményét Brownról: „őrült, rossz és veszélyes személyiség”, de elárulja azt is, hogy előbbi valóban megszegett egy bizalmas megállapodást. Az ezredforduló után egyre türelmetlenebb pénzügyminiszternek, Brownnak 2003 novemberében megígérte, a következő választáson már nem indul. Végül meggondolta magát és csak 2007 nyarán adta át a stafétabotot.

Míg Brown hallgat, Blair hírek szerint „rendkívül mérges”, amiért Mandelson felpörgette a memoár kiadását. A párt megosztottságának, vitáinak szétkürtölésével csal a lib-kon koalíció malmára hajtja a vizet.

„A Harmadik”. Peter Mandelson visszaemlékezései.
Copies of Britain's former Business Secretary Peter Mandelson's autobiography "The Third Man: Life at the Heart of New Labour", line the shelves at a book shop in London July 15, 2010. Britain's Labour Party, ousted from power after 13 years of rule, risks seeing divisions reopened by the publication of Mandelson's memoirs, long at the heart of its internal intrigues. REUTERS/Paul Hackett (BRITAIN - Tags: BUSINESS POLITICS SOCIETY MEDIA)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.