Kiszabadult az Észak-Koreában fogva tartott idős misszionárius

Részletes vallomása és bocsánatkérése után elengedték Észak-Koreából a 75 esztendős John Short ausztrál misszionáriust, akit február közepén fogtak el Phenjanban, miután a Bibliát népszerűsítő szórólapot hagyott egy buddhista templomban.

A Hongkongban élő idős férfi – miután Phenjan kiutasította – menetrend szerinti járattal érkezett meg Pekingbe. Az őt váró újságíróknak a repülőtéren elsősorban rendkívüli fáradtságra panaszkodott.

A KCNA észak-koreai hivatalos hírügynökség nagylelkűnek nevezte Short szabadon engedését, amelyet humanitárius okokkal magyarázott. Utalt a férfi előrehaladott korára és arra, hogy bűnbánatot gyakorolt. A hírügynökség közreadta Short vallomását is, amelyet aláírásával és hüvelykujja lenyomatával hitelesített, de fel is kellett olvasnia. A szöveg végén bocsánatot kellett kérnie, és ki kellett jelentenie, hogy mindezt térdre rogyva kívánja megtenni.   

Short a szövegben „elismerte”: az amerikai és a nyugati média tévesen állítja, hogy Észak-Korea zárt ország, amelyben nincs vallásszabadság. „Bevallotta” még, hogy előző – 2012-es – látogatása idején vallási tartalmú szórólapokat osztogatott a phenjani metrón.

Megfigyelők szerint a phenjani vezetőség belátta, hogy Short fogva tartásából nem húzhat politikai hasznot, mi több, egy idő után csak terhére lehet. Megjegyzik, hogy Kenneth Bae amerikai-koreai keresztény misszionáriust Észak-Korea 2012 novembere óta nem hajlandó elengedni, sőt 15 év munkatáborra ítélték a phenjani „kormány megdöntésére tett kísérlet” miatt. Bae a múlt hónapban megjelent ugyan a televízió képernyőjén, és ő is beismerő vallomást tett, de azóta nem hallani róla.

Bae egy utazási iroda vezetőjeként már évtizedek óta szervezett utakat Észak-Koreába is, amikor letartóztatták, állítólag azért, mert kéregető hajléktalan gyerekekről készített fényképeket. Januári megjelenése során azt mondta jól van,  és akkor is rendesen bántak vele, amikor cukorbetegsége miatt hónapokat kellett kórházban töltenie. Segélykérésére amerikai kormányzati részről egyelőre nem reagáltak.

John Short kiszabadulását üdvözölte az ausztrál külügyminisztérium is. Az országnak nincs diplomáciai kapcsolata Észak-Koreával, ezért Julie Bishop külügyminiszter a Phenjanban működő svéd illetékesnek köszönte meg Canberra képviseletét, közbenjárásukat. Pekingben Shortot Ausztrália képviselői fogadták a repülőtéren, majd autóba ültették, és együtt távoztak.

Az ausztrál misszionárius felesége – aki korábban már úgy nyilatkozott, férjével együtt sejtették, hogy John veszélyes kalandra vállalkozik – Hongkongból azt üzente: nagyon boldog és rendkívül hálás férje szabadulásáért.

John Short Észak-Koreában fogva tartott ausztrál misszionárius, miközben bocsánatkérését fogalmazza.
Australian missionary John Short writes an apology, in this photo released by North Korea's Korean Central News Agency (KCNA) in Pyongyang on March 3, 2014. North Korea has decided to expel Short, an Australian who was arrested last month while working as a Christian missionary, the North's official KCNA news agency reported on March 3, 2014. KCNA said 75-year-old Short had admitted to violating North Korean law and apologised. It said North Korea had decided to expel him partly in consideration of his age. REUTERS/KCNA (NORTH KOREA - Tags: POLITICS RELIGION) ATTENTION EDITORS - THIS PICTURE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. REUTERS IS UNABLE TO INDEPENDENTLY VERIFY THE AUTHENTICITY, CONTENT, LOCATION OR DATE OF THIS IMAGE. FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS. THIS PICTURE IS DISTRIBUTED EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS. NO THIRD PARTY SALES. NOT FOR USE BY REUTERS THIRD PARTY DISTRIBUTORS. SOUTH KOREA OUT. NO COMMERCIAL OR EDITORIAL SALES IN SOUTH KOREA
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.