galéria megtekintése

Kisoroszlánoknak sem kegyelmezett a hírhedt dán állatkert

8 komment

Újra gyilkosságszámba menő akcióval hívta fel magára a figyelmet az egészséges zsiráfborjú, Marius elaltatásával februárban hírhedtté vált koppenhágai állatkert.

Ezúttal négy oroszlán – két tíz hónapos kölyök és két idős példány – volt az áldozat. Nekik a hivatalos indok szerint azért kellett meghalniuk, mert a tenyészprogram keretében az állatkertbe egy új hím érkezik, aki az érkezése után amúgy is azonnal végezne a kölykökkel, a két másik pedig csak a helyet foglalta volna a hím új családja elől.

Ez az új család akár napokon belül, a hím érkezése után megalakulhat, a koppenhágai állatkert két fiatal nősténye ugyanis nemrég ivarérett korba lépett. A hétfőn elaltatott oroszlánok mindegyike egy falka tagja volt. Állítólag megpróbálták, de nem találtak helyet nekik máshol. „A vadonban élő oroszlánfalkák szerkezete és viselkedése miatt el kellett altatnunk két idős oroszlánt és két fiatalt is, akik nem tudták volna megvédeni magukat” – hangzik az állatkerti közlemény.

Mariót egy online petíció és a vadasparkok jelentkezése ellenére ölték meg februárban
Mariust egy online petíció és a vadasparkok jelentkezése ellenére ölték meg februárban
Keld Navntoft / Reuters

 

Steffen Straede igazgató hangsúlyozta, hogy a koppenhágai állatkertet világszerte elismerik az oroszlánokkal végzett munkájáért, ő maga pedig személy szerint büszke, hogy az új család alapja két olyan nőstény, aki már Koppenhágában született. Arra, hogy két tíz hónapos kölyöknek egyáltalán miért kellett világra jönnie, Straede nem adott magyarázatot.

A koppenhágai állatkert nevétől február elején kezdett el visszhangozni a világsajtó, azután, hogy kiderült, a park beltenyészet elkerülésére és helyhiányra hivatkozva elaltatta Mariust, egy 18 hónapos, egészséges zsiráfborjút. Marius halálából a koppenhágai állatkert nyilvános kivégzést csinált. Az állatot – akinek a megmentéséért online petíció is indult, de svéd, brit és holland vadaspark is jelezte, hogy befogadná – egy fejlövéssel megölték, majd a közönség, köztük a gyerekek előtt feldarabolták, a húsát pedig odaadták az oroszlánoknak.

A húsát pedig odavetették az oroszlánoknak
A húsát pedig odavetették az oroszlánoknak
Noor Khamis / Reuters

Bengt Holst tudományos igazgató akkor úgy nyilatkozott, hogy a koppenhágai állatkert nem érti a Marius halála miatt kitört nemzetközi felhördülést, hiszen a beltenyészet elkerülése vagy helyhiány miatt állatokat elaltatni hétköznapi dolognak számít az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetségének (EAZA) előírásai alapján. Ez az állatvédőket vajmi kevéssé nyugtatta meg. Holst rengeteg halálos fenyegetést kapott a zsiráfborjú elaltatása után.

Később egyébként egy másik dán állatkert, a Jyllands Park Zoo is jelentkezett, hogy egy nőstény érkezése miatt neki is meg kell szabadulnia egy zsiráfjától. Ironikus, de őt is Mariusnak hívták.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.