„Szlovákia veszített és egyedül maradt”

Szlovákia a kötelező menekültkvótákkal kapcsolatos politikai csatákban veszített, és hovatovább egyedül marad az Európai Unióban – jelentette a szlovák államfő, aki alkotmányos jogával élve, szerda délután beszédet mondott a pozsonyi törvényhozásban.

- Hazánk nemzetközi tekintélye ezzel az elutasító magatartással jelentősen csorbult, holott még ki sem voltunk téve olyan nehézségeknek, mint például Magyarország, Ausztria és főleg Németország. Ráadásul képesek lennénk akár néhány ezer, a háború elől menekülő, életüket mentő migráns befogadására. Ez a lépés semmiféle biztonsági kockázatot sem jelentene, nem is terhelné meg a költségvetésünket. Mégis ellenkezünk, érdekeinkre, a magánvélemény jogosságára hivatkozva - mutatott rá Andrej Kiska,

A köztársasági elnök a továbbiakban kifejtette, hogy Szlovákiában nem kevés az olyan politikus, aki saját politikai ambícióját fontosabbnak tartja az ország nemzetközi elkötelezettségénél, s ezért az ilyenek még növelik is a lakosság körében eluralkodott, az ismeretlen helyzet és fejlemények miatti természetes aggodalmakat. Ahelyett, hogy megmagyaráznák a legfontosabb tényeket és tennivalókat, amelyek minden tagországra hárulnak.

- A szlovák külpolitika irányt és célt tévesztett, mert megfeledkezett a kötelező menekültkvóták emberi és szolidaritási dimenziójáról. Emiatt megingott számos szövetségesünk bizalma irántunk. Még a világsajtó gúnyolódásának célpontjává is váltunk, amikor azt jelentettük be,hogy csupán száz migránst tudunk befogadni. Senki sem állította, hogy 120 ezer bevándorló elosztásával megoldódik a menekültválság, hiszen sok százezren érkeztek és érkeznek mindmáig földrészünkre, de Szlovákián kívül minden más tagállam végül elfogadta az Európai Bizottság döntését. Ezzel az uniós tagországok közötti szolidaritást fejezték ki, amire a továbbiakban még nagyobb szükség lesz. Ugyanis olyan válsággal szembesülünk, amely minden bizonnyal a legnagyobb és a legbonyolultabb az EU eddigi történetében - hangsúlyozta az elnök.

Kiska szerint Szlovákia elemi érdeke, hogy minél előbb kerüljön el az unió pereméről, állítsa vissza kapcsolatait stratégiai partnereivel, mert csak igy vehet részt kellő politikai súllyal az EU jelenlegi gondjaival, valamint a jövőjével kapcsolatos életbevágóan fontos döntések meghozatalában. Arra kérte a képviselőket és a politikai pártokat, hogy a rövidesen kezdődő választási kampányban ne helyezzék mindenek fölé saját szempontjaikat, ne ágáljanak az ország nemzetközi elkötelezettségéből adódó lépések ellen, tartsák szem előtt az ország valós érdekeit.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.