Huszonegy halott a moszkvai metróban

Huszonegyen meghaltak, több mint 160-an pedig megsérültek, amikor Moszkvában az Arbatszko-Pokrovszkaja vonal két megállója között kisiklott a metró – írja a Russia Today. A szerelvény a Győzelem park és a Szlavjanszkij sugárút között szenvedett balesetet a kedd reggeli csúcsforgalom alatt. Alagútjából 1150 embert menekítettek ki, és 136 embert szállítottak kórházba, akik közül 42 válságos állapotban érkezett meg, de eddig csak egy sérült akadt, aki nem a helyszínen vesztette életét.

Alekszandr Gavrilov, a moszkvai katasztrófa-elhárítás helyettes vezetője szerint a kisiklott szerelvénynek az első és a második kocsijából is hat-hat holttest várja, hogy kiemeljék. A halálos áldozatok között van egy kínai és egy tádzsikisztáni állampolgár is. Peter Birjukov moszkvai főpolgármester-helyettes eközben arról beszélt, hogy aki él, már a felszínen van. Többnyire a sokktól bénultan vagy sírógörcsben hozták ki őket. A mentésben 66 busz, 40 mentőautó és nyolc helikopter vett részt.

Moszkva összesen 325 kilométeres metróhálózatán naponta kilencmillió ember utazik. Megnyitása, 1935 óta az állomások száma 13-ról 194-re nőtt, és – írja a BBC – a kritikusok többek között azt vetik a moszkvai hatóságok szemére, hogy túlságosan sokat költenek a hálózat bővítésére és keveset a karbantartására. Az Arbatszko-Pokrovszkaja a leghosszabb vonal, amely az összes járat közül a legmélyebben – a Győzelem parknál 74 méter mélyen – húzódik a föld alatt.

Mindenki repült. Volt, aki a fejét vágta be, másnak a karja tört el. Aztán hirtelen kialudtak a fények – mesélte a kisiklás pillanatáról és utána a pánikról egy túlélő, egy Ivan néven bemutatkozó férfi a Russia Todaynek.

Azt, hogy terrorizmusról lenne szó, a hatóságok kizárják. Vlagyimir Markin, az orosz Szövetségi Nyomozó Bizottság szóvivője szerint valamiféle technikai jellegű probléma vezethetett a katasztrófához. „Lehetett az oka egy rossz kapcsoló, felpúposodott sín vagy a közelben folyó építkezés” – találgatott Markin. A körülményekről egyelőre annyit tudni, hogy a szerelvény egy hirtelen fékezés miatt siklott ki, fékezni pedig valószínűleg túlfeszültség miatt kellett. Bár az első hírek szerint a balesetben a metró vezetője is életét vesztette, a RIA Novosztyi hírügynökség forrásai ezt cáfolták.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.