galéria megtekintése

Kisgyerekek életéről kell dönteniük, mert nincs gyógyszer

3 komment


Veres Dóra

Hetek óta nem kapnak segélyt a kórházak, nem elég a napi háromórás tűzszünet. – Az ima mit sem ér, tettek kellenek – írták orvosok Obamának.

Ha valami nem történik, félő, hogy egy hónapon belül képtelenek lesznek ellátni a betegeket Aleppóban – mondta a Népszabadságnak Evita Mouawad, az Orvosok Határok Nélkül (MSF) nevű civil szervezet Közel-Kelettel foglalkozó tanácsadója. Az MSF nyolc kórházat, hat kisebb rendelőintézetet és három elsősegélynyújtó központot támogat a város felkelők által ellenőrzött területein.

– Hétfőn beszéltem az egyik kórház igazgatójával. Nagyon el vannak keseredve. Az elmúlt két hónapban háromszor is bombatalálat érte őket, akadozik az ivóvízellátás és az áramszolgáltatás, fogytán a gyógyszer, és a támadások okozta károkat sem tudják helyrehozni – mondta telefonon lapunknak.

Az elmúlt hetekben fokozódó harcok miatt egyre több a sérült. Két, az MSF által támogatott kórház is arról számolt be, hogy naponta átlagosan ötven, kritikus állapotban lévő sebesült érkezik hozzájuk. Vészesen fogynak a tartalékok, a készletek rövid időn belül teljesen elapadnak, utánpótlás azonban nem érkezik. Eközben a harci sebesültek mellett rengeteg a krónikus beteg is. A daganatos vagy a cukorbetegek részére elengedhetetlen gyógyszerek lassan teljesen elfogynak. Mellettük az anyatej a legnagyobb hiánycikk.

 

– Elvileg háromhavonta küldünk segélyszállítmányt az intézményeknek, csakhogy július 27-e óta ez képtelenség. Amióta a szíriai­ kormányerők teljesen körbezárták Aleppónak a felkelők kezén lévő kerületeit, esélyünk sincs bejutni, sőt, a korábban a területet valamiért elhagyó orvosok sem tudnak visszamenni – jegyezte meg. Jelenleg 35 orvos jut a város ezen a részén élő mintegy kétszázötven-háromszázezer emberre.

Klórgáztámadás civil sérültjeit ápolják az aleppói Al-Kudsz kórházban
Klórgáztámadás civil sérültjeit ápolják az aleppói Al-Kudsz kórházban
Abdalrhman Ismail / Reuters

– Az oroszok által javasolt, napi háromórás tűzszünet semmire sem elég – mondta Mouawad. Szerinte több szabadon hagyott közúti sávra és legalább 48 órás fegyvernyugvásra lenne szükség, hogy elegendő teherautó juthasson be. A legjobb megoldás véleménye szerint egy állandó ellátást biztosító humanitárius folyosó lenne.

A baj nagyságát jól jelzi, hogy csütörtökön tizenöt orvos nyílt levélben fordult Barack Obama amerikai elnökhöz segítségét kérve. Azt írták, a könnyek, az együttérzés és az imák mit sem érnek, tettekre van szükség.

– Az fáj a legjobban, amikor arról kell döntenünk, ki maradhat életben és kinek kell meghalnia. Néha kisgyerekeket hoznak, akiknek túl súlyosak a sebesüléseik, ezért helyettük előre kell vennünk azokat, akiknek jobbak a túlélési esélyeik – írták. Orvosként a polgárháború elmúlt öt évében meg kellett élniük, hogy számos páciensük, barátjuk és kollégájuk erőszakos és kínokkal kísért halált halt. Egy két héttel ezelőtti robbanás következtében megszűnt az egyik kórház újszülöttosztályán az inkubátor oxigénellátása, és négy csecsemő meghalt.

A levélben arról is írtak, az Egyesült Államok részéről „semmilyen erőfeszítést nem láttak arra, hogy megszűnjön az ostrom, vagy hogy felhasználta volna befolyását arra, hogy a harcoló feleket a civilek védelmére ösztönözze". Azt kérték az amerikai elnöktől, mutassa meg, hogy valóban a „szíriai nép barátja".

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.