Kirúgta a szélsőjobb a jogvédőket

– Mi is a rádióból tudtuk meg kedd reggel, hogy kitették a szűrünket. A szélsőjobboldali polgármester még levelet sem írt nekünk – mondja lapunknak Alain Pruvot.

Ő az Emberi Jogok Ligája helyi szervezetének elnöke az észak-franciaországi Hénin-Beaumont városban, amely arról híresült el, hogy a március végi helyhatósági választásokon ott már az első fordulóban abszolút többséget szerzett a szélsőséges Nemzeti Front (FN).

Kimutatta a foga fehérjét az új polgármester, Steeve Briois, aki – a pártjához hasonlóan – a kampányban még igyekezett barátságos, békülékeny politikus benyomását kelteni. Most viszont bejelentette, hogy az emberi jogi szervezetnek távoznia kell a húsz négyzetméteres helyiségből, amelyet az önkormányzat már több mint tíz éve ingyenesen bocsát a rendelkezésére.

Steeve Briois polgármester és Marine Le Pen, a Nemzeti Front elnöke – Pascal Rossigno / Reuters

 Nem lepte meg a döntés a helyi szervezet elnökét. – A polgármester már a megválasztása után közölte, hogy az emberi jogokat tiszteletben tartják majd Hénin-Beaumont-ban, de az Emberi Jogok Ligája nélkül – idézi fel Alain Pruvot. A civil szervezet viszonya persze sosem volt jó a Nemzeti Fronttal: a szélsőjobboldal veszélyeire már a korábbi helyhatósági és parlamenti választásokon is felhívták a figyelmet. Pruvot azonban vitatja Steeve Briois állítását, miszerint ezzel túllépték a hatáskörüket.

– Arról beszéltünk, miért fontos megőrizni az alapvető szabadságjogokat, és ezt ma is fenntartjuk – válaszolja a Népszabadság kérdésére.

Fellebbezni a polgármester döntése ellen nem lehet, a ligának mindenképpen költöznie kell. A környéken már két város is felajánlotta, hogy befogadja a helyi szervezetet, és Alain Pruvot hangsúlyozza: a jövőben is jelen lesznek Hénin-Beaumont-ban. Foglalkoznak például állampolgári ismeretek oktatásával, a választások idején pedig röplapokat osztogatnak a fiataloknak, arra buzdítva őket, hogy menjenek szavazni.

Legalább annyi haszna van a jogvédő szerint Steeve Briois lépésének, hogy bemutatja a szélsőjobboldal gondolkodásmódját. Az ügy máris sok reakciót kiváltott, a média és az emberi jogi szervezetek is foglalkoznak az esettel. – A kollégáim országszerte a támogatásukról biztosítanak. Abban mindenki egyetért, hogy a döntést az önkényuralom és a kicsinyesség jellemzi – magyarázza Pruvot.

Alaposan felforgatta a hagyományosan baloldali város életét a szélsőjobboldal előretörése. A 27 ezer lakosú településen évtizedek óta kész tényként kezelték a szocialisták sikerét, ám ezúttal a gazdasági válság, a környező bányák és gyárak bezárása okozta reménytelenség új helyzetet teremtett: a Nemzeti Front a helyhatósági voksoláson megszerezte a szavazatok 50,26 százalékát. Marine Le Pen pártelnök okkal ünnepelte jelképes győzelemként a „szocialista bástya” elhódítását.

– A választások óta a bizalmatlanság légköre uralkodik Hénin-Beaumont-ban – meséli Alain Pruvot. Az önkormányzat több munkatársa nyíltan felvállalta, hogy a szélsőjobboldali pártra szavazott. Mások inkább hallgatnak, és a megélhetésüket féltik; van, aki másik munkakörbe kérte magát. A helybelieket az is aggasztja, hogy Franciaország-szerte úgy hivatkoznak rájuk: a Nemzeti Front települése. Sőt immár nemzetközi szinten is. A németországi Herne több mint hatvan éve áll testvérvárosi kapcsolatban Hénin-Beaumont-nal, de a német önkormányzat a partnerség felfüggesztését tervezi.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.