Megtalálták Bakijev vagyonát

Húszmillió dollárra és aranyrudakra bukkantak néhány kirgiz bankban, a pénz és az arany az elmenekült államfő, Kurmanbek Bakijev családja és szűk környezete tulajdonát képezte - jelentette be szerdán Temir Szarijev, az ideiglenes kormány pénzügyi kérdésekben illetékes miniszterelnök-helyettese.

A politikus közölte, hogy április 7-én és 8-án a Bakijev család által ellenőrzött bankokból 172 millió dollárt utaltak át külföldre. Azt, hogy a megtalált aranyrudak milyen értéket képviselnek, szakértők fogják megállapítani - tette hozzá.

Szarijev szerint Bakijevék 750-900 dollár körüli fizetést kaptak. A Bakijev család ellenőrizte kereskedelmi bankokat külső irányítás alá vonták, és elkezdődött az adó- és vámhivatalon belüli korrupció kivizsgálása is - közölte.

Kirgizisztán a 'bűnöző' volt elnök kiadatását követeli

A Fehéroroszországba távozó Bakijev kiadását követelte a közép-ázsiai köztársaság ideiglenes miniszterelnöke, akinek kormánya szeretné bíróság elé állíttatni a "bűnöző" volt államfőt. Roza Otunbajeva szerdán ismertetett nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy Bakijevnek sok emberélet szárad a lelkén. – Kirgizisztán lakossága nem fogadhatja kedvezően azt a hírt, hogy egy ilyen ember Fehéroroszországba érkezett, sok emberélet szárad a lelkén. Mindazok, akik szenvedtek, úgy gondolják, hogy ez a szadista a világon sehol sem találhat menedékre. Ezt a bűnözőt ki kell adni országunknak. Ha ez nem történik meg, marad az Interpol – mondta Otunbajeva a nemzetközi körözés lehetőségére utalva.

A kirgiz ideiglenes kormány bíróság felelősségre akarja vonni Bakijevet, akit heves kormányellenes tüntetések késztettek a hatalomból való távozásra. A tüntetők és a rendfenntartók áprilisi 7-én kitört összecsapásaiban 85 ember életét vesztette.  Bakijev április 15-én a szomszédos Kazahsztánba távozott, ahol nemzetközileg összehangolt tárgyalások eredményeként aláírta lemondását. Bakijev hollétét az elmúlt napokban rejtély övezte, mígnem Alekszandr Lukasenko fehérorosz elnök kedden a minszki parlamentben bejelentette: Bakijev hétfő este néhány családtagjával együtt „vendégként” Fehéroroszországba érkezett.

Bakijev nem ismeri el lemondását

Bakijev szerdán Minszkben közölte, hogy nem ismeri el lemondását a kirgiz elnöki tisztségről, továbbra is a közép-ázsiai ország törvényes államfőjének tekinti magát.

Bakijev a múlt héten Kazahsztánba távozott, majd a kirgiz ideiglenes kormány szerint aláírta lemondását. Roza Otunbajeva ideiglenes kirgiz kormányfő újságíróknak bemutatta a levelet, amely szerint Bakijev "a népe jövője iránt viselt felelőssége tudatában és az állam egységének megőrzése érdekében benyújtja lemondását". Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök kedden bejelentette, hogy Bakijev három családtagjával együtt előző este "vendégként" Minszkbe érkezett.

Bakijev szerdán külföldre távozása óta először lépett a nyilvánosság elé, s dacos hangnemben közölte, hogy nem mondott le. A politikus újságíróknak nyilatkozva "bitorlók gyülekezetének" nevezte a kirgiz ideiglenes kormányt, és azt hangoztatta: nincs olyan erő, amely az elnökségről való lemondásra kényszerítené, "csak a halál állítja meg". Bakijev felhívta a nemzetközi közösséget, hogy ne ismerje el az ideiglenes kormányt, amely már bejelentette: fél éven belül elnök- és parlamenti választásokat tartanak, valamint új alkotmányt dolgoznak ki.

Moszkva nem "védi meg" Bakijevet

Moszkva nem tekinti Kurmanbek Bakijevet Kirgizisztán hivatalban lévő elnökének - mondta szerdán az orosz külügyminisztérium magas beosztású tisztségviselője az Interfax hírügynökségnek. A neve elhallgatását kérő illetékes szerint Moszkva abból indul ki, hogy Bakijev saját kezűleg írta alá a lemondását, azt elfogadta az ideiglenes kormány, és ezt közzé is tették. "Ezért e személlyel kapcsolatban semmiféle elnöki teljhatalomról nincs szó" - mondta a nyilatkozó.

"Moszkva sok más államhoz hasonlóan az ideiglenes kormányt tekinti a de facto legitim hatalomnak", és emellett az egyetlen partnernek a dialógushoz, amely egyebek között a humanitárius segélyekről folyik - mondta a tisztségviselő.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.