Királytól kapott kosarat az izraeli elnök

VI. Mohamed marokkói király a palesztin-izraeli béketárgyalások megrekedése miatt nem fogadja Simon Pereszt - közölte hétfőn az államfő egyik bizalmasa.

Válaszul Peresz lemondta részvételét az október végén Marrakeshben tartandó közel-keleti és észak-afrikai gazdasági világfórumon. Izrael nem hosszabbította meg a tízhónapos telepbővítési tilalmat, amely szeptember 26-án járt le Ciszjordániában. A palesztinok kijelentették, hogy nem tárgyalnak, ha a zsidó állam nem enged követelésüknek. A felek között közvetítő Washington november elejéig kapott időt a palesztin vezetőktől arra, hogy megoldja a vitát.

Marokkó egyike azoknak az arab államoknak, amelyben annak ellenére részesülnek hivatalos fogadtatásban izraeli tisztviselők, hogy a két ország között nincs diplomáciai kapcsolat. Izrael és Marokkó azután létesített kapcsolatot egymással, hogy a palesztinok és az izraeliek megkötötték az oslói egyezményt 1993-ban. Izrael 1994-ben nyitott irodát Rabatban, míg a marokkói képviseletet 1995-ben hozták létre Tel-Avivban. 2000-ben a királyság felfüggesztette kapcsolatait a zsidó állammal, miután az keményen fellépett a második intifádával (palesztin felkeléssel) szemben. Rabat akkor hajlandó újra képviseletet nyitni Izraelben, ha előrelépés történik a közel-keleti békefolyamatban.

A palesztin-izraeli közvetlen tárgyalások húsz hónap után, szeptember 2-án kezdődtek újra az Egyesült Államok közvetítésével, azonban az izraeliek telepespolitikája miatti viták gyorsan zátonyra futtatták.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.