galéria megtekintése

Kinek a fejét akarja Amerika az Orbán-kormánytól?

63 komment


Horváth Gábor

Az Egyesült Államok nem kér semmilyen konkrét lépést Magyarországtól, de André Goodfriend ideiglenes ügyvivő célzott rá, hogy néhány személycserének jelképes üzenete lenne, s tényként beszélt a kormányzati korrupció létéről. Az amerikai nagykövetség vezetője egy hét alatt már a harmadik sajtóértekezletét tartotta pénteken.

André Goodfriend a sajtóértekezlet végén sem sietett, készséggel válaszolt minden kérdésre. Lapunk felvetésére elismerte, hogy merőben szokatlan az amerikai diplomácia gyakorlatában, hogy hét nap alatt, az interjúkat nem is számolva, immár harmadszor beszél hosszasan az egyes magyar állampolgárokkal szemben elrendelt beutazási tilalomról, illetve a korrupciós vádakról. Azt mondta, nem az a kérdés, hogy a korrupció magyarországi szintje hogyan viszonyul más országokéhoz, hanem az, hogy a trend az utóbbi években negatív, a helyzet a korábbi magyarországihoz képest mutat romlást. Ezenkívül a jogállamiság, a civil szervezetek állapota és a sajtószabadság kérdése is aggodalomra ad okot. – Nem akarjuk, hogy ez a kiábrándító trend folytatódjon – fogalmazott.

Fotó: Teknős Miklós / Népszabadság

Arra a korábbi, a sajtóértekezleten elhangzott kérdésünkre, hogy bizonyos személycseréket, például az adóhivatalnál, a jó irányban tett lépésként értékelnének-e, André Goodfriend azt fejtegette, hogy a lényeg a negatív folyamatok megállítása. Emlékeztetett 1956-ra, aminek köszönhetően Magyarország reputációja régebben sokkal jobb volt, majd azt mondta, a magyar kormány érti a jelképes lépések fontosságát. Egy másik kérdés kapcsán azt mondta, Amerikában is létezik korrupció, rendszeresek a hírek kormányzati tisztviselők letartóztatásáról is, ám Magyarországon nem hallott ilyesmiről.

A diplomata szerint az USA nem vár el semmilyen konkrét lépést, nem akarja megmondani, mit tegyen a magyar kormány. Megismételte, hogy már október 6-án, a külügyminisztériumban folytatott első megbeszélésen megmondta, hogy a beutazási tilalom által sújtott kormányzati és kormányközeli személyek nevét nem adhatják és nem is adják ki. Ha a (kormányközeli Századvég Gazdaságkutató Zrt. tulajdonában álló – a szerk.) – Napi Gazdaság nem áll elő egy „félrevezető és hibákat tartalmazó" cikkel, az amerikaiak nem beszéltek volna nyilvánosan az ügyről, így botrány sem kerekedett volna belőle.

 

Másrészt tényként említette, hogy magyar kormányzati személyeknek közük van korrupciós ügyekhez, s azt állította, hogy erről a magyar kormány is rendelkezik információkkal, amelyek alapján eljárhatna. A maguk részéről szívesen beszélgetnének például arról a környezetről, amely a korrupció erősödéséhez vezetett Magyarországon.

Fotó: Teknős Miklós / Népszabadság

Goodfriend helyesnek tartaná, ha a magyar kormány most már cselekedne. – De ők továbbra is a személyekre kérdeznek rá – válaszolta egy kérdésre, megerősítve, hogy a magyar fél szóbeli jegyzékben kérte a listán szereplők nevét. – Megvizsgáljuk a kérést, de általában nem szoktuk kiadni a neveket – mondta. Azt is megjegyezte, feltételezik, hogy az érintettek maguk közlik a hírt munkaadójukkal vagy felettesükkel.

A Hír TV kérdésére Goodfriend cáfolta, hogy titkosszolgálati módszerekkel, netán lehallgatással gyűjtötték volna össze a terhelő bizonyítékokat. A diplomata szerint csupán a beszélgetések során tudomásukra hozott információk alapján tiltották ki a szóban forgó hat személyt. Hasonló lépésekre más európai országok esetében is sor került, de sem ennek gyakoriságáról, sem a legutóbbi ilyen esetekről nincs információja.

A magyar-orosz viszony erősödése kapcsán az amerikai diplomata azt mondta, saját hazája is jó és erős kapcsolatokat akar építeni Oroszországgal, ám Magyarország az ukrajnai válság miatt rossz pillanatot választott. – Most nincs itt az ideje az ilyen tárgyalásoknak, az EU-partnerektől való különállásnak – vélekedett az amerikai nagykövetség ideiglenes ügyvivője.

Fotó: Teknős Miklós / Népszabadság

Az üggyel kapcsolatban pénteken megszólalt Orbán Viktor is. Az EU-csúcs után Brüsszelben nyilatkozó miniszterelnök szerint a bizonyítékok az amerikaiaknál vannak, ha ezeket átadják, a magyar hatóságok azonnal lépnek. Orbán úgy vélte, „Magyarország jogállam, bizonyíték nélkül nem lehet eljárást indítani”. Azt állította, hogy Magyarországon „zéró tolerancia” van, így ha korrupció gyanúja merül fel, és bizonyítékok kerülnek elő, akkor a hatóságoknak kötelességük lépni. Megoldaná az ügyet, mondta, ha azok, akiknek bizonyítékaik vannak, átadnák vagy nyilvánosságra hoznák őket. – Sokan vagyunk, akik nem értik, hogy ez miért nem történik meg – fogalmazott. – A törvény azt is előírja, hogy ha valaki tudomást szerez korrupcióról, akkor az erre vonatkozó információt fel kell tárnia. Ezt az amerikaiakkal szemben azért nem hangsúlyozza Magyarország, mert nem akarja élezni a viszonyt – sejtette az ügy továbbfejlődésének egyik lehetséges irányát a miniszterelnök.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.