Kínaiak is harcolhatnak Irakban és Szíriában

Több tucat kínai hagyta el az országot, hogy kiképzésen vegyen részt a Közel-Keleten. A kormány szerint többek Irakba is elmehettek, hogy az Iraki és Levantei Iszlám Állam (ISIS) soraiban harcoljanak.
Kína már többször is kifejezte aggodalmát a szunnita szélsőségesek iraki térnyerése miatt, akik az utóbbi hetek harcaiban ellenőrzésük alá vonták az ország északi részét – sőt, független államot, kalifátust kiáltottak ki Szíria és Irak területén –, és rendületlenül folytatják harcukat.

Vu Sze-ko, Kína közel-keleti megbízottja a napokban tért vissza a térségből, és a médiának nyilatkozva azt monda, hogy rendkívül aggasztónak találja a szélsőségesek előretörését a terrorizmus elleni harc tekintetében, valamint azt, hogy számos külföldi vesz részt a szíriai és iraki harcokban.

„Ezek a szélsőségesek többek között Európából, Észak-Amerikából és Kínából érkeznek, majd azt követően, hogy magukba szívták a szélsőséges nézeteket, hazatérnek, hatalmas biztonsági kockázatot jelentve ezzel az adott országban" – idézi Vu szavait a Reuters hírügynökség.

Feltételezések szerint a Közel-Keleten harcoló kínaiak főleg muzulmán ujgurok, akik közül korábban többen is afganisztáni és pakisztáni harcokban kötöttek ki. A négy évtizedes közel-keleti tapasztalattal rendelkező Vu ugyan nem mondott konkrét számadatokat, de külföldi sajtóértesülésekre hivatkozva mintegy százra tette a térségben kiképzésben résztvevő vagy harcoló kínai állampolgárok számát.

„Ők nem feltétlenül fognak visszatérni Kínába. Néhányan ott maradnak, hogy harcoljanak valamelyik konfliktusban, talán még Irakba is átmennek" – mondta Vu, majd az ujgurokra utalva hozzátette, hogy Kína maga is terrorizmus áldozata, így Kína aktívan részt vesz a terrorizmus elleni nemzetközi harcban.

Az amerikai hírszerzés becslései szerint a Szíriában harcoló mintegy 23 ezer szélsőséges közel egyharmada külföldről érkezett.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.