Kínai kalózok meghackelték a NYT-t

A hackerek az utóbbi négy hónapban többször is bejutottak The New York Times rendszerébe, és megszerezték minden alkalmazott jelszavát.

A kalózok - akik hasonló módszereket használtak, mint amilyeneket korábban a kínai hadsereg emberei alkalmaztak az ilyen támadásoknál - olyan oknyomozó anyagok után kutattak, amelyek a Ven Csia-pao kínai miniszterelnök családjának vagyonáról és üzleti érdekeltségeiről szóló leleplezéssel kapcsolatosak.

A The New York Times október végén közölt egy terjedelmes írást, amely szerint Ven szélesebb családja az ő hivatali ideje alatt, vagyis az elmúlt tíz évben, 2,7 milliárd dolláros vagyonra tett szert. A lap nem állította, hogy a kormányfőnek ebben közvetlen szerepe lehetett. Peking akkor rögtön "Kína bemocskolásának szándékával" vádolta meg a lapot.

A lap által a támadások elhárításával megbízott szakértők arra a megállapításra jutottak, hogy a szálak Kínába vezetnek. Az újság állítása szerint előfizetőinek adataihoz a kalózok nem nyúltak, a kínai kormányfővel kapcsolatos oknyomozó anyagokhoz pedig nem fértek hozzá.

A The New York Times jelentésében idézte a kínai védelmi minisztériumot, amely szerint a kínai törvények tiltják az internetes kalózkodást, illetve a világháló biztonságának károsítását, és "szilárd bizonyítékok nélkül vádolni szakmaiatlan és megalapozatlan".

Kínát azzal vádolják az Egyesült Államokkal együtt más külföldi kormányok, valamint számítástechnikai szakemberek, hogy már évek óta kiterjedt és agresszív kémtevékenységet folytat az interneten, részben bírálóinak megfélemlítésére. Ennek a tevékenységnek gyakran médiumok és újságírók is célpontjai, mert a hackerek fel akarják kutatni a médiumok kínai hírforrásait.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.