Kínai pénzből épül az óceánokat összekötő vasút

Dél-Amerikát kelet-nyugati irányba keresztbe átszelő 4400 kilométer hosszú vasútvonal megvalósítási tervének kidolgozásában állapodott meg Dilma Rousseff brazil elnök és Li Ko-csiang (Li Keqiang) kínai miniszterelnök, aki hétfőn kezdett egyhetes körutat a kontinensen. A terv érinti Perut is, amennyiben a csendes-óceáni végpont egy ottani kikötő lenne.
A megállapodás egyelőre kiindulópontként a tavaly október óta működő atlanti-óceáni Porto do Acu szuperkikötőt említi. Rio de Janeirótól északra, az olajipari és vaskohászati létesítmények közelében még 2007-ben kezdtek hozzá a végül 90 négyzetkilométernyi, két terminállal rendelkező kikötő építéséhez. A megvalósítási terv kedd esti aláírásakor Dilma Rousseff üdvözletét küldte Ollanta Humala perui elnöknek, minthogy a Dél-Amerika első óceánok közti vasútvonala átszeli majd az Amazonast, az Andok hegyvonulatát, hogy aztán valamelyik perui kikötőnél érjen véget. Innen már hajóval mehet és jöhet az áru Ázsiába, Kínába és visszafelé is – nyomatékosította a brazil elnök.
Li és Roussef kedden a brazil fővárosban. A dél-amerikai ország gazdaságának nagy szüksége van a kínai szerepvállalásra
Li és Rousseff kedden a brazil fővárosban. A dél-amerikai ország gazdaságának nagy szüksége van a kínai szerepvállalásra
Ueslei Marcelino / Reuters

A megvalósítási tanulmány elkészítéséről született egyezmény egyike annak a 35 üzleti, beruházási és együttműködési megállapodásnak, amelyet Li hétfőn kezdett brazíliai látogatása során megkötöttek, összesen 53 milliárd dollár értékben a következő öt évre. Ezek kiterjednek a mezőgazdaságra, a vas- és fémiparra, az autó- és a repülőgépiparra, a bankszektorra, valamint az infrastruktúra fejlesztésére, így energiára, utak és kikötők építésére is. A szakértők szerint a vasútvonal kivitelezése aztán akár 20 milliárd dollárnál is többe kerülhet.

Kínai hajó a santosi kikötőben
Kínai hajó a santosi kikötőben
Paulo Whitaker / Reuters

Kína 2009 óta Brazília legfontosabb kereskedelmi partnere. A nyilatkozatában Li annak a reményének adott hangot, hogy a két ország közti áruforgalom a tavalyi 80 milliárd dollárról hamarosan eléri a 100 milliárdot. A kínai kormányfő szerdán Rio de Janeirót kereste fel, ahol egyebek közt megtekinti a 2016-os olimpia előkészületeit, köztük a kínai részvétellel történő beruházásokat is. Csütörtökön Li Kolumbiába megy, majd Peruba és Chilébe is ellátogat még.

A Kína és a latin-amerikai országok közti áruforgalom hihetetlen gyorsan fejlődött az utóbbi években, összértéke a 2000. évi 10 milliárd dollárról immár 250 milliárd fölé nőtt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.