Kínában is ünnepeltek, pedig még egy bő hónap van az újévig

Kínában is beköszöntött a Gergely-naptár szerinti újév, s ha az igazi, a holdnaptár szerinti nagy ünnepre még várni is kell, itt is megünnepelték 2011 eljövetelét; volt televíziós esztrádműsor és Hu Csin-tao (Hu Jintao) államelnök is elmondta beszédét.

Kína "felelősségteljes és körültekintő" pénzügypolitikát kíván folytatni, felgyorsítja a gazdasági szerkezetátalakítást, javít az emberek életkörülményein, s folytatja a reformot és a nyitást - hangoztatta Hu, a három nagy közmédia által közvetített rövid beszédében. 

Véleménye szerint a gazdasági fejlődés módjának átalakítása meghatározó eleme lesz a 12. ötéves terv első évének. Az elnök beszédében elhangzottak a kínai belpolitika további kulcsszavai: a stabil és viszonylag gyors gazdasági növekedés, a társadalmi harmónia és a stabilitás.

Hu Csin-tao Hongkong, Makaó és Tajvan kapcsán is megerősítette a központi kormány "egy ország, két társadalmi rendszer" elvét, s Tajvannal kapcsolatban a két part közti kapcsolatok további bővítésének szándéka mellett a régóta emlegetett "békés újraegyesítést" is szóba hozta.

A nemzetközi politikában és gazdaságban tapasztalható tendenciákról szólva az elnök beszélt a világ többpólusúvá válásáról és a globalizációról, és az olyan "egyre súlyosabb gondot okozó" problémákról, mint amilyen az éghajlatváltozás, az energia, az élelmezés és a népegészségügy.

A pekingi Nagy harang templomban az év utolsó napján százak gyűltek össze, hogy éjfélkor megkongassák a működő legnagyobb harangot. A néphit szerint 108 ütéssel ugyanennyi gondot űzhetnek el. Vannak, akik imádkozni, fogadalmat tenni mentek el az eseményre.

A különleges státust élvező Hongkongban, a Viktória-öbölben fényes, tűzijátékos parádéval, fényjátékkal köszöntötték 2011-et több százezer ember jelenlétében. 

A kínai főváros éjszakai kivilágítása még a karácsonyi, az út menti fákon színes égőfüzérek villognak, a fiatalok egy része ismét fejére tette a mikulás sipkákat, az éttermekben zajlott az év végi ünneplés. 

A kínai holdnaptár szerinti újév köszöntésre az idén február 4-től kerül sor. A Tigris évét akkortól a Nyúl éve követi.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.