Kína sem kér a „nyugatimádó” tankönyvekből

A kínai oktatásügyi miniszter figyelmeztette az egyetemeket, hogy tartózkodjanak az olyan tankönyvek használatától, amelyekben a nyugati értékeket népszerűsítik.

Az oktatásügyi miniszter a pénteken tartott oktatási fórumon hangsúlyozta, hogy nem csupán a nyugati értékek népszerűsítésétől kell tartózkodni a felsőoktatási intézményekben, de a politikai rendszert, illetve a vezetőket sem szabad kritikával illetni az előadásokon – jelentette a Xinhua állami hírügynökség.

BBC szerint mióta Hszi Csin-ping kínai államfő tavaly az egyetemeken uralkodó ideológiai útmutatás fokozott ellenőrzésére szólított fel, gyakran vesznek célba oktatókat. Decemberben egy sanghaji egyetem jogi tanszékének oktatója veszítette el állását, miután nem volt hajlandó bocsánatot kérni, amiért kritizálta a kormányt.

Nem sokkal korábban egy kritikus megnyilvánulásairól ismert közgazdászt rúgtak ki a Pekingi Egyetemről. A központi vezetés és az ujgur kisebbség közti párbeszédet sürgető ujgur gondolkodót, Ilham Tohtit pedig 2014-ben szeparatizmusért életfogytiglani börtönre ítélték (tanítványai közül szintén többen rács mögött végezték).

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.