galéria megtekintése

Kína, Irán és Irak vezeti a kivégzések listáját

2 komment

MTI

Ugrásszerűen nőtt tavaly a végrehajtott halálos ítéletek száma, elsősorban a több száz iráni és iraki kivégzés miatt, de a halálbüntetés hosszabb időtávot tekintve egyértelműen visszaszorulóban van - áll az Amnesty International (AI) által e büntetési formáról összeállított, csütörtökön Londonban kiadott éves világjelentésben.

A világ legnagyobb emberi jogi szervezete, amely évtizedek óta küzd a halálbüntetés globális eltörléséért, 70 oldalas idei összefoglalójában kimutatta, hogy Kínát nem számítva legalább 778 elítéltet végeztek ki 2013-ban világszerte. Egy évvel korábban 682 kivégzés jutott az AI szakértőinek tudomására.

A csütörtöki jelentés szerint a tavaly ismertté vált kivégzések közül legalább 369-et Iránban és legalább 169-et Irakban hajtottak végre. Ezzel e két ország a második és a harmadik helyre került a legtöbb halálos ítéletet végrehajtó államok sorában, a listát vezető Kína mögött.

Kivégzés Teheránban
Morteza Nikoubazl / Reuters

 

Az Amnesty International a csütörtökön ismertetett világjelentésben közölte, hogy a tavaly végrehajtott halálos ítéletek általa dokumentált száma szándékosan nem tartalmazza a Kínában kivégzettekét, amely a szervezet szerint "több ezer" lehetett.

Az emberi jogi csoport felidézte, hogy már 2009-ben beszüntette a becslések közlését a Kínában végrehajtott halálos ítéletek számáról, mivel a kínai hatóságok ezt továbbra is államtitokként kezelik, és a megbízható adatok hiánya nem teszi lehetővé, hogy az AI hiteles minimumszámot közöljön a kínai kivégzésekről.

A rendelkezésre álló információk azonban erőteljesen arra utalnak, hogy Kínában sokkal több kivégzést hajtanak végre, mint a világ többi országában együtt - áll a jelentésben.

Az Amnesty International adatai szerint tavaly 22 országban történtek kivégzések; egy évvel korábban a szervezet 21 olyan országról tudott, amelyekben halálos ítéleteket hajtottak végre.

"Ezeknek az értelmetlen, államilag támogatott gyilkosságoknak a hatalmas többségéért alig néhány ország felelős, és ezek nem tudják semmissé tenni a halálbüntetés eltörlésében eddig elért előrelépést" - fogalmaz a jelentéshez fűzött kommentárjában Salil Shetty, az Amnesty International főtitkára.

A csütörtöki világjelentés szerint a tavaly tapasztalt visszalépés ellenére az elmúlt két évtizedben folyamatosan csökken a halálbüntetéseket végrehajtó országok száma. Húsz éve 37 országban alkalmazták aktívan a halálbüntetést, tíz éve már csak 25-ben, és innen csökkent tovább a tavalyi 22-re a kivégzéseket végrehajtó országok száma az egy évvel korábbihoz mért emelkedés ellenére is - hangsúlyozza az elemzés.

Az Amnesty International adatai szerint mindössze kilenc olyan ország van a világon, amely az elmúlt öt év mindegyikében kivégzéseket hajtott végre.

Az Egyesült Államok továbbra is az amerikai földrész egyetlen országa, ahol még mindig alkalmazzák a halálbüntetést, Maryland lett ugyanakkor a 18. olyan szövetségi állam, amelyben formálisan eltörölték a halálbüntetést. Amerikában tavaly 39 elítéltet végeztek ki, néggyel kevesebbet, mint 2012-ben. A halálos ítéletek 41 százalékát Texasban hajtották végre - áll az Amnesty International csütörtöki átfogó elemzésében.

Kínai rabok átköltöztetése egy új börtönbe
STRINGER / Reuters

A szervezet szerint Európában és Közép-Ázsiában 2009 óta először egyetlen kivégzés sem volt. Európában egyedül Fehéroroszország büntető törvénykönyvében szerepelt még tavaly is a halálbüntetés lehetősége, de 2013-ban ebben az országban sem végeztek ki senkit - áll a jelentésben.

A világ nyolc vezető ipari hatalma alkotta országcsoport (G8) tagjai közül kettő, az Egyesült Államok és Japán alkalmazza továbbra is a halálbüntetést, ugyanakkor az ENSZ 193 tagállama közül tavaly már 173-ban nem hajtottak végre halálos ítéleteket - hangsúlyozza az Amnesty International.

Salil Shetty főtitkár szerint a hosszú távú folyamat egyértelmű: a halálbüntetés a múlt részévé válik. Az Amnesty International vezetője a csütörtöki világjelentésben felszólította azokat az országokat, amelyek "még mindig gyilkosságokat hajtanak végre az igazságszolgáltatás nevében", hogy azonnali hatállyal hirdessenek moratóriumot a halálbüntetések végrehajtására, és vegyék fontolóra e büntetési forma eltörlését.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.